Poslovna prilika

Zavod planira zaposliti deset tisuća nezaposlenih osoba

Gospodarstvo / Flash | 26. 11. 2015. u 15:32 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH je dala suglasnost na Program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2016. godinu koji odražava nastojanje Federalnog zavoda za zapošljavanje da se aktivno uključi u realizaciju Reformske agende za BiH za period 2015.-2018. godina, u skladu s raspoloživim kapacitetima.

Ovim programom Zavod se opredijelio za aktivnosti koje će, u okviru nadležnosti i financijskih mogućnosti, realizirati u skladu sa Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, samostalno ili u suradnji s lokalnim partnerima, kao i u okviru međunarodnih projekata, s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih kretanja i utjecaja na tržište rada.

Vizija Federalnog zavoda je da svojim programima i mjerama aktivne politike zapošljavanja dostigne prihvatljivu stopu zaposlenosti i osiguranje odgovarajuće materijalne i socijalne sigurnosti nezaposlenim osobama.

Sve aktivnosti u okviru mjera aktivne politike zapošljavanja bit će usmjerene na stvaranje pretpostavki za poboljšanje kvaliteta i povećanje konkurentnosti na tržištu rada, poticanje potražnje za radnom snagom, te na stjecanje povjerenja i uspješnu suradnju partnera na tržištu rada.

Programom rada Federalnog zavoda planirano je da u 2016. godini mjerama aktivne politike zapošljavanja bude obuhvaćeno 10.000 nezaposlenih osoba. Ovo se ne odnosi na još 10.000 osoba koje će u 2016. godini biti zaposleno zahvaljujući poticajnim mjerama Vlade FBiH.

U skladu s Programom mjera za socijalno zbrinjavanje nezaposlenih osoba koje su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije poduzeća ostale ili ostaju bez posla i Operativnim programom za realizaciju Programa mjera u planskoj godini, ova pozicija će biti uvećana za dodatnih 20 posto od ukupno planiranih prihoda po osnovu doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti (na toj poziciji je za 2015. godinu planirano 14.490.000 KM).

Također, za 2016. godinu planirano je 1.295.000 KM na ime prihoda Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close