Većinom glasova

Zastupnički dom odobrio Prijedlog zakona o osiguranju

Gospodarstvo / Flash | 25. 01. 2017. u 12:30 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog zakona o osiguranju, koji su po hitnom postupku predložili rukovoditelji Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić, Mladen Bošković i Vesna Švancer, odobren je većinom glasova na današnjoj sjednici tog doma u Sarajevu.

Lobiji zapadne Hercegovine

Prije glasovanja je zastupnik Stranke demokratske akcije Salmir Kaplan izjavio da neće podržati ovaj zakon jer iza njega, kako je naveo, stoje lobiji zapadne Hercegovine i diktirala ga je novoosnovana osiguravajuća kuća čije ime nije želio reći, piše Fena

''Neću podržati ni ovaj niti bilo koji drugi zakon iza kojeg stoje lobiji finansijskog kapitala sumnjivog porijekla'', Kaplanove su riječi.

Kaplan je problematizirao što predloženi zakon o osiguranju ne dozvoljava žalbu na rješenja Agencije za osiguranje, kao supervizora u ovom sektoru, već su njena rješenja konačna, a strane nezadovoljne rješenjima te agencije, osiguravajuća društva, upućuju se na eventualno obraćanje sudu.

Zbog nemogućnosti ulaganja žalbe negodovao je i Klub poslanika Socijaldemokratske partije BiH te je podnio pet amandmana.

Iz SDP-a su se izjasnili da bez prihvatanja njihovih amandmana neće podržati zakon.

Rješenje supervizora

Zastupnički dom je većinom glasova odbacio te amandmane, a to je učinila i Federalna vlada.

Dopremijerka FBiH i ministrica financija Jelka Milićević je objasnila da je suština (osporenih) odredbi zakona o osiguranju (o konačnosti rješenja suprevizora) ista kao u zemljama okruženja i Europske unije.

Podsjetimo, novi zakon uređuje osnivanje, poslovanje, nadzor i prestanak društava za osiguranje osnovanih u FBiH, kao i onih koja nisu osnovana u FBiH, a usluge pružaju putem podružnice. Istodobno se, na ovaj način, pravni poredak Federacije BiH usklađuje s direktivama Europske unije, što će svakako biti jedan od budućih ciljeva iz okvira zakonodavne aktivnosti predviđene Akcijskim planom za realizaciju prioriteta iz europskog partnerstva, na čije se ispunjenje obavezala Bosna i Hercegovina.

Donošenje ovog zakona, ranije je pisao Večernji list, je nužno radi utvrđivanja minimalnih standarda solventnosti društava za osiguranje, pored tehničkih rezervi kao uspostavljanja dodatnog kapitala (rezerve solventnosti) koju predstavlja slobodna imovina radi omogućavanja izvršavanja obveza društva za osiguranje u slučaju fluktuacija u poslovanju koje nisu uzete u obzir prilikom utvrđivanja tehničkih rezervi osiguranja. Takve zahtjeve bilo je potrebno urediti prema objektivnim kriterijima kojima će društva za osiguranje iste veličine biti stavljena u ravnopravan položaj u odnosu na načelo tržišne konkurentnosti.

Garantni fond društva za osiguranje potrebno je urediti u odnosu na veličinu rizika u vrstama osiguranja koji društva pokrivaju, te osigurati da u poslovanju garantni fond ne padne ispod minimuma koji jamči ispunjavanje obveza društva za osiguranje.

Konzultacije

Razvoj infrastrukture financijskog tržišta zahtijeva uvođenje dodatnih pravnih normi u pogledu nadzora nad grupama i povezanim subjektima financijskog tržišta koji međusobno utječu na financijski položaj društava za osiguranje, te dodatnog određivanja pravila financijskog izvještavanja.

Prijedlog novog zakona u potpunosti zadržava odredbe koje govore da je riječ o zakonu koji regulira djelatnost osiguranja općenito, ranije je priopćeno iz Ureda Vlade FBiH. Dakle, sve pravne osobe u Federaciji BiH se moraju pridržavati odredaba i pravila poslovanja određenih Zakonom o osiguranju.

Tijekom pripreme Prijedloga zakona o osiguranju obavl?ene su i konzultacije sa Agencijom za nadzor, koja je pozitivno ocijenila Nacrt i podržala njegovo usvajanje, ocijenivši da će predstavljati pozitivan kvalitativni iskorak u reguliranju ove oblasti, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close