Zastupnici iz Republike Srpske ne koriste smještaj plaćen 26 milijuna KM
Samo 91 posjeta
OBJAVA: Ponedjeljak, 19. lipnja 2017. 15:22
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Z.D.
Administrativni centar Vlade RS Istočno Capajebo
0

Zgrada je otvorena u lipnju 2016., a za punu godinu dana imala je 91 posjetu, kažu iz Službe za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske.

Nijedan državni zastupnik još uvijek ne spava u zgradi za smještaj predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama u Istočnom Sarajevu koja je prije dvije godine plaćena 26 milijuna maraka.

U posljednjih godinu dana, od kada je otvoren Centar u Istočnom Sarajevu, u njemu je ostvarena tek 91 posjeta, navode iz Službe za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske, što je manje od jedan posto iskorištenosti ovog prostora sa 15 soba i 22 luksuzna apartmana.

Vlada Republike Srpske je 2015. godine kupila nedovršenu zgradu u Istočnom Sarajevu od firme “Megasan” za 26,6 milijuna konvertibilnih maraka. Opremanje zgrade je koštalo preko dva milijuna maraka, a ugovor o kupovini nikada nije objavljen. Zgrada je službeno otvorena u lipnju 2016. godine.

Zastupnica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanka Majkić prethodno je hvalila izgradnju smještaja za zastupnike iz Republike Srpske i žalila se kako zastušnici, kada dolaze na sjednice Parlamenta u Sarajevu, spavaju po raznim hotelima u Istočnom Sarajevu. Godinu dana nakon njegovog otvaranja, Majkić još uvijek, kako kaže, nije provela noć u Centru u Istočnom Sarajevu jer “nije završena administrativna procedura”.

“Ne mogu preći sama tamo kako hoću”, kaže Majkić.

“Transparency International” u Bosni i Hercegovini je tražio ugovor Vlade Republike Srpske i “Megasana”, ali je ova kompanija odbila objavljivanje ugovora, kaže glasnogovornica ove organizacije Ivana Korajlić.

“Oni su proslijedili toj firmi, kao trećoj strani, zahtjev i oni nisu dali suglasnost jer su smatrali da će to ugroziti njihovo poslovanje”, objašnjava Korajlić i dodaje da je Vlada Republike Srpske pojedine informacije o izgradnji zgrade označila povjerljivima.

Iz Vlade su objasnili da će u zgradi boraviti “eminente ličnosti iz vrha političkog života”, pa su u ugovor unesene karakteristike i pozicije sigurnosnih sustava “čije bi upoznavanje javnosti značajno umanjilo njihovu efikasnost”. Zbog toga je cijeli ugovor označen tajnim i povjerljivim, objašnjava Korajlić.

“Meni je tu cijela svrha toga upitna i, s druge strane, koliko će to stvarno biti korišteno i gdje je tu računica za bilo kakvu uštedu”, kaže Korajlić.

Nepoznati troškovi održavanja

Služba za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske odbila je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) dostaviti podatke o tome koliko košta održavanje zgrade i koliki su prihodi od iznajmljivanja soba i apartmana. Fotografu BIRN-a BiH također nije dozvoljeno snimanje apartmana.

Osiguranje i održavanje zgrade od 9.000 kvadratnih metara trenutno plaća Vlada Republike Srpske. U manjem dijelu zgrade nalazi se 15 institucija Republike Srpske, dok se na više od 6.000 kvadratnih metara nalazi osam kancelarija, 15 soba s kupatilom, 22 apartmana površine od 57 do 127 kvadratnih metara, četiri kabineta, kongresna dvorana sa 150 mjesta, velika i mala dvorana za sastanke i restoran za 60 osoba. Namještaj za ovu zgradu koštao je 1,5 milijuna maraka.

Zgrada je otvorena u lipnju 2016., a za punu godinu dana imala je 91 posjetu, kažu iz Službe za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske.

Cijena noćenja u sobi je 20 KM, a u apartmanu 30 KM. Njihovo mjesečno iznajmljivanje je 300 KM, odnosno 475 KM, a luksuzni apartman s kabinetom mjesečno košta 1.200 KM.

Pravo na smještaj imaju član Predsjedništva iz Republike Srpske, državni premijer, ministri i njihovi zamjenici te državni parlamentarci iz Republike Srpske. Svi njihovi pratitelji, poput šefova kabineta, savjetnika i vozača, također imaju pravo na smještaj u Istočnom Sarajevu.
Besplatno spavanje imaju predsjednik Republike Srpske, predsjednik Narodne skupštine, premijer i ministri, kao i njihova pratnja.
Državni parlamentarci imaju pravo na iznos do 500 maraka mjesečno iz proračuna BiH za zakup stana. BIRN-u BiH je iz Državnog parlamenta potvrđeno da nije potpisan nijedan ugovor za smještaj zaposlenih, zastupnika i izaslanika u zgradi Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Postoji i drugi način korištenja smještaja za zastupnike. Država im plaća hotelski smještaj kada dolaze na sjednice. Parlament ima potpisan ugovor sa 11 hotela u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, međutim zgrada Vlade Republike Srpske nije na ovom spisku.

Zastupnici i izaslanici do sada su najčešće spavali u hotelima “Europe”, “Terex” i “Terme”.

Zastupnica Majkić tvrdi da ne koristi zgradu u Istočnom Sarajevu samo jer “nije završen administrativni dio”. Kaže kako planira koristiti smještaj “kad se završi proces, da se to uredi”.

Majkić dodaje da je “neobjašnjivo” kašnjenje ovog procesa i kaže da je on namjerno usporen.

“Da je taj centar u Sarajevu, već odavno bi bio korišten, a pošto je u Republici Srpskoj, odmah je problem, to su naši međusobni odnosi”, smatra Majkić.

Bez prijave na hotelski tender

Zastupnici i izaslanici do sada nisu mogli zgradu u Istočnom Sarajevu koristiti kao hotel jer u vrijeme kada je Parlament BiH provodio tender za hotelski smještaj, zgrada Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu još uvijek nije bila otvorena. Trenutno je u tijeku natječaj za nabavku hotelskog smještaja od 2017. do 2019. godine.

Iz Državnog parlamenta su za BIRN BiH potvrdili da Služba za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske nije prijavila zgradu u Istočnom Sarajevu na ovaj tender. To znači da, barem do 2019. godine, zastupnici i izaslanici neće ovaj smještaj moći ni povremeno koristiti kao hotel.

Pravilnik o korištenju objekta u Istočnom Sarajevu koji je usvojila Vlada Republike Srpske daje punu slobodu poslanicima da iznajme smještaj na dnevnom, mjesečnom ili godišnjem nivou. Jedan od razloga zašto zastupnicii ne koriste ovaj smještaj jesu njihovi privatni ugovori o najmu smještaja koji još uvijek nisu istekli.

Parlamentarac Lazar Prodanović iz SNSD-a također nije koristio smještaj u zgradi Vlade Republike Srpske. Objašnjava da iznajmljuje smještaj i koristi pravo zakupa stana te zbog toga ne može potpisati novi.

“Onda bismo morali raskinuti taj ugovor sa stanodavcem i potpisati novi”, kaže Prodanović i dodaje kako je za to potreban tender Parlamenta BiH.

Prodanović tvrdi da će zastupnici iz Republike Srpske koristiti smještaj “onog trenutka kada se stvore administrativni uvjeti”.

Važeći pravilnici Parlamenta BiH nigdje ne spominju tender za mjesečni najam stana. Kao i pravilnik o smještaju u Istočnom Sarajevu, pravilnici Parlamenta ostavljaju mogućnost zastupnicima da sami pronađu privatni smještaj i potpišu ugovor.

Već ranije su se zastupnici iz SDS-a izjasnili da neće koristiti smještaj koji je kupila Vlada Republike Srpske.

Zastupnik Ognjen Tadić kaže kako je svoj smještaj u Istočnom Sarajevu riješio prije nego što je zgrada Vlade Republike Srpske napravljena i otvorena, i da svaki zastupnik ima pravo sam potpisati ugovor o iznajmljivanju stana.

“I da nije bilo toga, nisam pokazao interes za korištenje ovih uvjeta jer smatram da ta vrsta kolektivnog smještaja nije nešto što odgovara mojim potrebama, posebno imajući u vidu izvjesni luksuz, koji ja nisam vidio a za koji sam čuo”, kaže Tadić i dodaje kako je kupovina zgrade u Istočnom Sarajevu bila “poslovno i proračunski neopravdana odluka”.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nekoliko puta je koristio zgradu u Istočnom Sarajevu za sastanke. U prosincu 2016. susreo se s Draganom Čovićem, članom Predsjedništva BiH, a ove godine je na kratkom sastanku ugostio tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.