Zašto svi kupuju zlato, što se događa sa svjetskim valutama?!
Kina izvozi deflaciju
OBJAVA: Utorak, 1. ožujka 2016. 13:37
IZVOR: HRT.hr
AUTOR: M.M.
Zašto svi kupuju zlato, što se događa sa svjetskim valutama?!
0

Koliko će ovaj rast trajati nitko sa sigurnošću ne može znati, jer zlato nije pouzdan investicijski instrument

Financijski komentator HRT-a Željko Kardum u Studiju 4 govorio je o tome zašto je zlato najbolje ulaganje i najisplativiji financijski instrument od početka ove godine.

Jučer je nakon pada europskih tržišta i blagog pada cijena nafte cijena zlata narasla za više od 30$ dolara po unci i dostiglo 1250 dolara. Puno je važnije i to što je zlato po prvi put nakon 2011. raslo u odnosu na sve glavne svjetske valute. Naime, zlato je u zadnjih pet godina uglavnom bilo mjera vrijednosti odnosa među valutama.

Od početka godine sva svjetska tržišta padaju, a analitičari tvrde da je to radi usporavanja rasta Kine. Kina želi potaknuti rast pa pokušava na sve načine potaknuti svoj izvoz. Da bi svoje proizvode učinila što konkurentnijima, Kineska narodna banka je već dva puta u godini dana devalvirala vrijednost svoje nacionalne yuana. Trik nije upalio jer su tržišta to očekivala i unaprijed u svoje cijene ukalkulirale deprecijaciju juana.

No dogodio se jedan čudan fenomen. Sve središnje banke nastoje niskim i negativnim kamatnim stopama pokrenuti vlastito gospodarstvo i isprovocirati inflaciju, a Kina ih minira - jer će devalvacijom juana jeftini proizvodi postati još jeftiniji. Tako Kina više ne izvozi proizvode nego deflaciju.

Budući da sve postaje jeftinije padaju i zarade i cijene dionica, ali i očekivani BDP zemalja koje se iz petnih žila trude monetarnim potezima oporaviti gospodarstvo. Sad sve ostale centralne banke moraju posegnuti za još radikalnijim monetarnim mjerama i oslabiti svoje valute kako bi zadržali konkurentnost.

To bi trebalo dovesti do pada svih valuta pa mnogi investitori tradcionalno bježe u zlato - zato mu je cijena narasla u odnosu na sve.

Koliko će ovaj rast trajati nitko sa sigurnošću ne može znati, jer zlato nije pouzdan investicijski instrument. Ono je više nužni zaklon u očuvanju vrijednosti. Do sad je zlato raslo kad se očekivala inflacija.

Sad se poručuje kako centralne banke više nemaju čime stimulirati gospodarstva, a Goldman Sachs procjenjuje da će se zlato vratiti na 1000$ u slijedećih 12 mjeseci.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.