Zašto istočnim dijelom Mostara dominiraju ''ruševine''?!
Istina je negdje između
OBJAVA: Utorak, 23. kolovoza 2016. 13:05
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: M.M.
Zašto istočnim dijelom Mostara dominiraju ruševine?!
16

Osvrtom na tekst Faktora o nesrazmjernom razvoju Mostara podsjetili smo se izjava gradonačelnika Bešlića o izgradnji istočnog i zapadnog dijela grada koje je dao za TV1.

Tekst o nesrazmjernom razvoju Mostara objavio je danas Internet portal Faktor u kojemu na izravan način optužuje gradonačelnika Bešlića da blokira izdavanje građevinskih dozvola i usporava rad poduzetnicima i investitorima koji su spremni da investiraju u istočni dio Mostara.

Prema pisanju Faktora, panoramom takozvanog istočnog dijela Mostara, tamo gdje Bošnjaci čine većinu, i nakon dvadeset godina od završetka rata dominiraju ruševine. S druge strane, zapadni dio Mostara, prema pisanju ovoga lista, obnovljen je i obogaćen novim građevinama.

List nakon toga navodi neke od primjera kao što je romsko naselje u Bišća Polju gdje su navodno blokirana tri velika poslovna objekta od po 1.000 kvadrata i južna zaobilaznica.

Faktor ističe kako se planski dokumenti ne poštuju i, mimo volje Gradskog vijeća ili zakona, donose se rješenja koja su suprotna propisu.

Spominje se kako je i zgrada Naše TV u Mostaru izgrađena mimo plana, rekonstrukcija hotela Mostar, stambeno-poslovnog objekta MINIPEX  …

''Objekti koji su porušeni u ratu u takozvanom istočnom Mostaru, do danas su u potpunosti propali, a da bi bilo gore, o njihovoj obnovi skoro da se i ne govori. Oni rijetki objekti koji su se počeli obnavljati, uglavnom su ostali nedovršeni, a ostali čekaju bolje dane'', piše Faktor.

Proračun Mostara donosi gradonačelnik uz suglasnost čovjeka koji vodi financije, načelnika Odjela za financije. Načelnik odjela za financije je Izet Šahović.'' Šahović ima svoje savjetnike i nije uradio ono što mu drugi nisu odobrili. On je dobar financista i sigurno dobar čovjek. On dobro zna da nosi dio odgovornosti. Mislim da ni njemu nije baš jednostavno što je on supotpisnik. No, našao se u toj situaciji i sigurno nosi dio odgovornosti za provođenje budžeta Grada Mostara. Kao načelnik Odjela za financije, on je isto tako odgovoran kao gradonačelnik i za provedbu svega onoga što je doneseno'', rekao je gradonačelnik Bešlić.

O navedenoj problematici gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić govorio je u travnju ove godine gostujući u Dnevniku TV1.

''Kada se želi optužiti Ljubo Bešlić da ne vodi računa o istočnom dijelu Grada, postavio bih neka pitanja, neka ih svatko postavi sam pred sobom. Je li Ljubo Bešlić privatizirao neke projekte koji ni dan danas nisu završeni ili želim da pomognem da se napokon to riješi? Moram spomenuti hotel "Neretva", hotel "Ruža". Je li tu Ljubo Bešlić opstruirao ili je pomagao da se problem riješi? Nažalost, to su neke stvari o kojima građani ne postavljaju pitanje. Mislim da takvih projekata ima dosta'', rekao je tada gradonačelnik Bešlić za TV1.

Bešlić je rekao kako se od 2004. do 2014. godine u istočnom dijelu Grada za rentu i uređenje građevnog zemljišta skupilo 10.180.000, a u zapadnom dijelu oko 22.000.000 KM.

''Gradonačelnik uopće ne odlučuje o utrošku sredstava. Tri gradska vijećnika sa svakog gradskog područja donosila su odluku o tome gdje će se ta sredstva uložiti.  Gradonačelnik je samo imao privilegiju da bude predlagač na Gradskom vijeću da 20 posto ubranih sredstava ide na nivo Grada i predlaže projekte na Gradskom vijeću. To znači, nije donosio odluku, nego je samo davao određena usmjerenja da se na takav način utroše ako Vijeće to prihvati'', rekao je Bešlić za TV1.

''S druge strane, odgovorno mogu reći da u tih 20 posto izdvojenih sredstava, Hrvati su duplo više izdvojili sredstava, jer 20 posto do 22.000.000 duplo je više novca od 20 posto do 10.180.000 KM. Na taj način mogu reći da zajedničke projekte više sufinanciraju Hrvati'', kaže gradonačelnik.

Osvrnuo se i na rad tročlane komisije bivših vijećnika Gradskog vijeća i njihovog upravljanja novcem od renti, njihovim prioritetima i zašto je umjesto u obnovu i razvoj Grada novac išao, dobrim dijelom, prema naseljima mostarske periferije.

Prema njegovom mišljenju, velika su se sredstva iz središta preusmjeravala na druge dijelove Grada.

''Jednostavno, nije isto živjeti u Fejićevoj i nije isto živjeti u Podveležju i u Drežnici ili u Blagaju. Mislim da bi trebalo da se zna koji su tu prioriteti. Ako se izdvoji dio novca, a najviše se izdvoji u središtu Grada, onda bi logično bilo da se najvećim dijelom u središte grada i vrati'', rekao je gradonačelnik Bešlić još u travnju prilikom gostovanja u Dnevniku TV1.

Komentari (16)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Prikaži negativno ocijenjen komentar.
Prikaži negativno ocijenjen komentar.
Salko Jakirovic
prije 398 dan.
Ljudi ovde u istocnom djelu slabo su zainteresovani za popravke i napretka.To ne zna ni ko mu radi u mjesnoj zajednici,niti ima volje da se kome obrati da se nesto popravi. Sve je to zbog seljakluka i škrtosti kako vodećih tako i običnih ljudi.Eto sad vi napišite kakvo je stanje na drugoj strani.
+192
-186
4
-
Chrome
bezoni bimbe
4. bezoni bimbe
prije 398 dan.
Kada pročitaš komentare poput Wolfovih budeš prosvjetljen i shvatiš da ovom državom vladaju neotesane nepismene [cenzura].Da, Ante je ime i piše se velikim slovom, početak rečenice se takodjer piše velikim slovom.Gradivo prvog razreda osnove škole.
+155
-134
23
BA
Chrome
Jaooo scene
5. Jaooo scene
prije 398 dan.
Tko ce investirati i renovirati ?! Traze za rusevinu od 100 kvadrata 230 000km ... ko biva atraktivna lokacija folovi golovi .... i da uzme netko to treba mu jos milion dok to srusi popravi napravi izgradi i za jedno cirka 20 god pocne zaradivati ulozeno ... lakse prst u uho kad imas tu lovu i boli te k...c da prostite ☺
+25
-0
2
BA
Chrome
Mali Mrav
prije 398 dan.
Oni vam hotel Neretva trebo Inzko popravit.Leglo pacova, a ocekujemo pomoc od Austrije.
+10
-7
1
-
Chrome
Prikaži negativno ocijenjen komentar.
Ho ChiMin
8. Ho ChiMin
prije 398 dan.
De ti, Ljubo, poradi na tome da se ulice očiste od smeća. Lako ćemo za ostalo.
+22
-5
0
BA
Chrome
bezoni bimbe
9. bezoni bimbe
prije 397 dan.
Wolfice džaba ti je propagirati štancanjem minusa   :|(
+18
-0
4
BA
Chrome
Učitaj još komentara