Promjene

Zapostavljen željeznički promet: Više putnika u zrakoplovima nego u vlakovima

Gospodarstvo / Flash | 08. 09. 2014. u 06:29 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vrijeme teške ekonomske krize gotovo nitko u Republici Srpskoj ne putuje vlakom, koji je uvjerljivo najjeftiniji vid prijevoza, dok se broj putnika u RS koji se voze zrakoplovom rekordno povećava. Statistika pokazuje kako je u drugom tromjesečju 2014. godine u željezničkom prometu prevezeno čak 29,7 posto manje putnika u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Broj ostvarenih putničkih kilometara niži je za 28,4 posto, a prevezeno je i 15,6 posto manje robe. S druge strane, broj prevezenih putnika u cestovnom prometu veći je za 7,3 posto u drugom tromjesečju 2014. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Kada je prijevoz zrakoplovom u pitanju, na banjalučkom aerodromu od siječnja do kraja kolovoza ove godine na 1.133 leta prevezeno je 18.114 putnika, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja povećanje broja putnika za ogromnih 286 posto.

"S jedne strane vrlo je važno da se svi koji putuju, prije nego što se odluče za bilo koji drugi vid prometa, sjete da postoji aerodrom iz njihovog grada ili neposrednog okruženja, a da sa druge strane mi, aerodromske službe, postignemo pozitivno poslovanje koje će biti samoodrživo", kazao je Miroslav Janić, direktor Aerodroma Banja Luka, navode 'Nezavisne novine'.

Kako je rekao, uz mnogo napora banjalučki aerodrom uspio je da osigura i očuva međunarodni standard, ali je u narednom razdoblju neophodno ulagati u adaptaciju aerodromske zgrade, proširenje piste, te uvođenje teretnog prometa. Jedna od pogodnosti koje aerodrom nudi je i da putnici koji putuju iz najvećeg grada RS ili dolaze u Banja Luku imaju osiguran prijevoz na relaciji centar grada - aerodrom.

U Pokretu potrošača RS kažu da su razlike, ukoliko se uporedi putovanje vlakom sa, na primjer, autobusom, očigledne. "Ljudi su puno sigurniji u autobusu, a i udobniji je od vlaka, dok je cijena karte neznatno veća", kaže Dragutin Bošković, predsjednik Pokreta. Pojašnjava kako je vlak prije nekoliko desetljeća bio mnogo popularniji jer mu autobusi nisu predstavljali konkurenciju.

"Ranije su postojala državna poduzeća za vršenje prijevoza sa malim brojem autobusa i linija, a vlakova je bilo gdje je god bilo šina i vozili su svaki sat, a željeznički promet je bio mnogo razvijeniji. Danas je autobuski promet u privatnim rukama i svatko hoće da se tim bavi i često se događa da oni voze čak i dva-tri ili pet putnika umjesto 30 i 50", kazao je on.

Kao jedan od razloga zbog kojeg vlakom gotovo više nitko ne ide Bošković smatra i nedostatak linija i veći broj polazaka. "Za Beograd je prije rata vlak išao pet puta, a sada vozi samo jedanput. Zatim imate presjedanje i neudobnost pa sve kad se sabere bolje je putovati autobusom", smatra Bošković, pišu 'Nezavisne'.

U Ministarstvu prometa i veza RS kažu kako cijena nije jedini i dovoljan razlog da se putnici opredijele za željeznički transport, te da je konkurencija u oblasti transporta sve veća. "Činjenica je i da su nedostatak kvalitetnih putničkih vagona i mali broj vlakova uticali na odliv putnika sa željeznice. One prijevoz putnika uglavnom organiziraju u unutarnjem prometu, dok se zračni promet kod nas koristi za međunarodni prijevoz. Putnici koji danas koriste željeznicu su studenti i umirovljenici, i to u većem broju na relacijama gdje nema paralelnog prometa drumom, dok zrakoplov koriste gospodarstvenici, sportaši i putnici kojima je vrijeme ograničavajući faktor", kazali su u ovom ministarstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close