Terenska istraživanja

Započeo projekt analize koncentracije stakleničkih plinova na farmama u HNŽ-u

Gospodarstvo / Flash | 13. 03. 2014. u 15:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agronomski i prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru u suradnji s Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Banja Luci započeo je terenska istraživanja u okviru projekta ''Analiza koncentracije ugljičnog dioksida i ostalih stakleničkih plinova na farmama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji s ciljem smanjenja emisije CO2 i drugih štetnih plinova - izrada programa podizanja kvalitete zraka na farmama'' kojeg financira Fond za zaštitu okoliša HNŽ.

Nositelj ovog projekta je Udruga proizvođača i prerađivača autohtonih ovčjih sireva i mesa ''Pramenka'', a spomenuti fakulteti iz Mostara i Banja Luke su zaduženi za njegovu realizaciju.

Prema izvješću ''Livestock’s Long Shadow'' (FAO, 2006), stočarska proizvodnja svijeta uzrokuje 18% ukupne emisije stakleničkih plinova. Od toga je 13% podrijetlom iz ekstenzivnih stočarskih sustava (ispaša goveda, ovaca i koza,boravak zimi u stajama), te 5% iz intenzivnih sustava (svinjogojstvo, peradarstvo i mliječno govedarstvo).

Cilj ovog projekta je da se unutar stočarskih farmi s prostora HNŽ napravi analiza koncentracije ugljičnog dioksida i ostalih stakleničkih plinova, kako bi mogli uvoditi preventivne modele suzbijanja njihove emisije.

U tijeku su istraživanja na svim većim farmama u Županiji. Mjeračem plina MX6 iBRID utvrđuje se koncentraciju ugljičnog dioksida i ostalih stakleničkih plinova. Također se mjeri jačina svjetlosti, vlažnost zraka, temperatura u staji (pod, krov i sl.), te brzina strujanja zraka unutar farmi.

Kao rezultat poduzetih aktivnosti na utvrđivanju koncentracije stakleničkih plinova u stajama analizirat će se njihov utjecaja na zdravlje životinja i farmera, te identificirati i ostali parametri koji djeluju na dobrobit životinja.

Kopirati
Drag cursor here to close