Strane investicije

Zakoni su najveća prepreka u BiH za stvaranje poslovnog ambijenata

Gospodarstvo / Flash | 16. 04. 2014. u 06:02 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenica glavnog revizora u Uredu za reviziju institucija Bosne i Hercegovine Božana Trninić kazala je u utorak, obraćajući se zastupnicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji su razmatrali Izvještaj o izvršenoj reviziji o temi "Efikasnost FIPA-e u privlačenju stranih investicija u BiH" da FIPA nije jedina institucija koja kreira poslovni imidž BiH.

Cilj ove revizije je bio procijeniti da li FIPA korištenjem javnih resursa efikasno izvršava zadatke koji su joj dodijeljeni, odnosno da li na pravi način radi prave stvari kako bi efikasno promovirala BiH kao mjesto pogodno za investiranje, a utvrđeno je da se FIPA nije uspjela nametnuti kao glavni koordinator i implementator integralnih programa promocije mogućnosti za strana ulaganja.

Napomenula je da Ured ima u svojoj organizaciji Odjeljenje za reviziju učinka koje broji 13 uposlenih, a radi se o kvalificiranom osoblju koje radi profesinalno korišteći međunarodne standarde vrhovnih revizorskih institucija, a u ovoj godini planirano je uraditi osam revizija učinka.

- U prilog ovom izvještaju o FIPA-i je i izvještaj Svjetske banke i Međunarodne finansijske koorporacije koji je BiH od 185 zemalja svrstao na 126. mjesto. Kao najveći problemi s kojima se susreću strani investitori se navodi postojanje veoma kompleksne zakonske regulative koja je dobrim dijelom neusklađena - kazala je Trninić.

Kao problem identificarana je i korupcija, kao i poslovni procesi koji su netransparentni ili nisu dovoljno transparentni te Trninić dodaje da su se poslanici mogli uvjeriti da FIPA nije uspjela da se nametne kao glavni faktor u promociji i privlačenju stranih investicija.

Mišljenja je da sve državne, entitetske i lokalne institucije utječu na kreiranje imidža poslovnog ambijenta, te da iako BiH ima potencijal za investiranje zbog postojanja ovih problema ona nije zanimljiva za strane investitore.

- Da je FIPA jedini problem u ovoj zemlji, BiH bi lako izašla iz problema u kojem se nalazi, ali to nije tako. Na ovom nivou vlasti postoje 74 institucije za koje veliki broj njih se ne mogu prepoznati rezultati rada. Krucijalni problem za ovaj nivo vlasti su rezultati rada, odnosno rezultati nerada - stava je Trninić.

Zato je, kaže ona, inicijativa da se izvrše uštete gdje god je to moguće pa i na pozicijama plaća dobrodošla, ali treba imati u vidu činjenicu da je svaka od ovih institucija i agencija osnovana nekim zakonom te su nadležnosti definirani nekim zakonom.

- Zato bih preporučila da se pozabavite zakonskom regulativom koja je jedan od osnovnih problema i možda najveća prepreka u ovoj zemlji za stvaranje poslovnog ambijenata koji bi bio razvijen tako da strani investitori budu zainteresirani za ovu zemlju - naglasila je Trninić.

Na kraju je kazala da je porazna činjenica da je Vijeće ministara BiH u svibnju 2012. godine donijelo zaključak da sva ministarstva preispitaju efikasnost rada i opravdanost postojanja samostalnih upravnih organizacija koje su ili u nadležnosti ministarstava ili pod njihovom ingerecijom, no taj zaključak do danas nije realiziran.

Kopirati
Drag cursor here to close