Proizvodnja krzna

Zakon o dobrobiti životinja u hitnoj proceduri

Gospodarstvo / Flash | 20. 04. 2017. u 11:18 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul predložio je izmjene zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kako početak zabrane uzgoja životinja radi proizvodnje krzna ne bi počeo 2018. godine.

Izmjene zakona predložio je da se razmatraju u hitnoj zakonodavnoj proceduri, što su zastupnici sa 17 glasova ZA podržali, a o zakonu će se izjašnjavati nakon što obave raspravu o svim točkama dnevnog reda današnje sjednice.

U obrazloženju zašto smatra važnim da se izmjeni ovaj zakon, Kožul je podsjetio da bi se prema važećem zakonu 2018. godine trebalo zabraniti uzgoj životinja radi proizvodnje krzna, zbog čega će nekoliko tvrtki u BiH morati biti zatvorene, a radnici će ostati bez posla.

Smatra da bi odgodu ove zabrane trebala biti do trenutka kada će država biti u mogućnosti nadoknaditi štetu uzgajivačima, iznoseći podatak da se sveukupna proizvodnja krzna u BiH plasira u izvoz.

''U Europi, uključujući i zemlje Europske unije, postoji različita zakonska praksa u ovoj oblasti . Uzgoj životinja u svrhu proizvodnje krzna dozvoljen je u gotovo svim članicama EU, a norma o zabrani uzgoja nije pravno obavezujuća. EU pokriva dvije trećine svjetske proizvodnje krzna. Ako zemlje EU i uvode zabranu, osiguravaju duge prijelazne periode i visoke naknade štete uzgajivačima'', tvrdi Kožul.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut je kazao da na zakon mišljenje nije dostavila Direkcija za europske integracije što Arnaut smatra potrebnim te je zatražio da Direkcija dostavi mišljenje, ali i da zakon bude u redovnoj proceduri bez obzira na jednostavnost predloženih izmjena.

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Salko Sokolović podržao je prijedlog Kožula posebno zbog činjenice da bi zaposleni u ovim tvrtkama ostali bez posla.

Nakon obavljene rasprave o zakonu, otvorena je rasprava o hitnosti procedure za set zakona koji se odnose na povećanje trošarina od 15 feninga.

Kopirati
Drag cursor here to close