Zakon na čekanju: Mostarci ne žele upravitelje zgrada
Mrtvo slovo
OBJAVA: Ponedjeljak, 13. ožujka 2017. 9:19
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: R.I.
Zakon na čekanju: Mostarci ne žele upravitelje zgrada
3

Nakon nekog vremena javila su se još dva upravitelja, od kojih je jedan ostao, a drugi odustao, tako da trenutačno u Mostaru postoje tri certificirana upravitelja.

Certificirani upravitelji postoje, ali građani nisu zainteresirani, piše Večernji list u tekstu o tome kako Zakon o uvođenju upravitelja u zgrade u HNŽ-u, koji je donesen prije više od deset godina, još nije zaživio.

''Od 2008. godine, kada je donesen pravilnik u kojem je određen način na koji se bira upravitelj, Grad ih je u suradnji sa Županijom izabrao, a godinu nakon toga u Mostaru su već postojali certificirani upravitelji'', kazao je Božo Ćorić iz Odjela za društvene djelatnosti grada Mostara.

Grad je donio odluku tko može ispunjavati obveze upravitelja, a na osnovi toga Ministarstvo izdaje certifikat i tek nakon toga upravitelji su valjani za obavljanje djelatnosti, objašnjava Ćorić.

Rekao je i kako je nakon izbora i certificiranja upravitelja Grad krenuo s animiranjem građana i dijeljenjem letaka. Ćorić je kazao kako se na samom početku javilo oko 1100 građana, a od tadašnjih pet certificiranih upravitelja dobivene su informacije kako je potpisano svega oko 200 ugovora.

Naime, u svim gradovima i općinama HNŽ-a zakon je proveden, osim u Mostaru. Nakon nekog vremena tri upravitelja su odustala, a dva koja su ostala obnovila su certifikate i ostala djelovati i danas.

Nakon nekog vremena javila su se još dva upravitelja, od kojih je jedan ostao, a drugi odustao, tako da trenutačno u Mostaru postoje tri certificirana upravitelja.

''Imamo upravitelje, sad je samo pitanje žele li ih građani ili ne žele, a pokazalo se kako nisu zainteresirani'', rekao je Ćorić.

Osim Grada, i upravitelji pokušavaju animirati građane kako bi potpisali ugovore i da se započne s održavanjem zgrada.

Građani bi tvrtki za koju se opredijele plaćali 30 feninga po četvornom metru stambenog prostora, točnije vlasnici stanova od 80 četvornih metara izdvajali bi oko 24 marke mjesečno za održavanje zajedničkih dijelova zgrade poduzeću koje izaberu. Zakon o stvarnim pravima stupio je na snagu 2014. godine i regulira upravljanje i održavanje etažnoga vlasništva, na jedan drugačiji način regulira ovu oblast i tada je Županija kao donositelj morala uskladiti zakon iz 2006. s ovim.

''I u ovom trenutku imamo certificirane upravitelje i sada je sve na građanima, žele li ih ili ne, imaju izbor'', kazao je Ćorić.

Upravitelji bi zapravo bili zaduženi samo za održavanje zajedničkog prostora, čija je ukupna kvadratura manja od ukupne kvadrature stanova i za to bi primali određenu naknadu te rješavali zahtjeve stanara.

Komentari (3)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Mali Mrav
prije 193 dan.
nema narod ni za germe bozo legendo
+36
-9
0
BA
Chrome
 Mali
2. Mali
prije 193 dan.
Kako nema za germe a kupuje stanove od 2200 KM po kvadratu??!
+35
-17
1
BA
Firefox
DOSTA MOSTARAC
3. DOSTA MOSTARAC
prije 192 dan.
Problem je u tome što bi tih 0.30 KM/kvadratu građani davali upraviteljima samo radi toga što su upravitelji. Sve popravke bi se dodatno plaćale. To je bio razlog ne prihvaćanja ovih pravila "igre".   :(
+21
-3
0
-
Chrome