Podmićivali inspektore

Zabranjena kupovina: Veliki skandal s pokvarenom piletinom

Gospodarstvo / Flash | 21. 03. 2017. u 07:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina, Južna Koreja i Čile su, nakon velikog skandala s prodajom pokvarenog mesa u Brazilu, uveli su određena ograničenja u vezi s uvozom mesa iz te zemlje, javlja agencija Anadolija.

U priopćenju Ministarstva poljoprivrede Južne Koreje se navodi da će biti povećana istraga po pitanju pilećeg mesa uveznog iz Brazila, dok će privremeno biti zabranjena kupovina mesa od kompanije "BRF".

Ministarstvo poljoprivrede Brazila je priopćilo da je Kina privremeno obustavila uvoz mesa iz Brazila.

Ministar poljoprivrede Čilea Carlos Furche je izjavio da je i njegova zemlja, poslije najnovijeg skandala u vezi s pokvarenim mesom, donijela odluku da privremeno obustavi uvoz mesa iz Brazila.

Podsjetimo, brazilski predsjednik Michel Temer sastao se u glavnom gradu Braziliji s predstavnicima mesne industrije, ministrom poljoprivrede Blairom Maggijem i ministrom trgovine Marcosom Pereirom kako bi pronašli rješenje za krizu koju je izazvao skandal s prodajom pokvarenog mesa.

Brazilska policija je priopćila da su proizvođači mesa godinama podmićivali sanitarne inspektore kako bi odobrili prodaju pokvarenog mesa.

Dosad je privedeno najmanje 30 ljudi, a policija pretražuje i više od 10 pogona za preradu mesa u zemlji.

Ministarstvo poljoprivrede je priopćilo da su zatvoreni tvornica za preradu piletine multinacionalne kompanije "BRF" i dva pogona brazilske kompanije Peccin.

Mesna tvornica "BRF" odbacuje tvrdnje da su u proizvode od piletine dodavali karton.

Osim BRF-a, u čijem su vlasništvu poznati brendovi Sadia i Perdigao, pod istragom je još i JBS, najveći prodavač mesa u svijetu i vlasnik brendova Big Frango, Seara Alimentos i Swift.

Inače, glavna tržišta za brazilsku mesnu industriju su Saudijska Arabija, Kina, Singapur, Japan, Rusija, Nizozemska i Italija.

Brazil je prošle godine izvezao piletine u vrijednosti od 5,9 milijardi dolara, te govedine u vrijednosti od 4,3 milijarde dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close