Ne treba ali,...

Za termin za radnu vizu za Njemačku traže 120 KM!

Gospodarstvo / Flash | 19. 11. 2016. u 10:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki broj onih koji žele otići na rad u Njemačku ili napustiti BiH naveo je dosjetljive građane da pokušaju zaraditi posredovanjem pri zakazivanju termina u njemačkoj ambasadi u Sarajevu, iako se to može učiniti i samostalno i besplatno, pišu Nezavisne novine.

Zahtjevi za zakazivanje termina sve su učestaliji, pa su se neki dosjetili da usluge posredovanja nude putem oglasa, a njihove cijene kreću se od 50 KM pa naviše. Oni koji nisu uporni da sami zakažu termin, odlučuju se na ovu vrstu usluge.

Jedan od korisnika koji na sajtu olx.ba nudi ovu uslugu i rekao je da ukoliko je potrebno zakazivanje za radnu vizu može da zakaže termin za 20. veljače, a "to bi koštalo 120 KM, a za tzv. spajanje obitelji potrebno je izdvojiti 220 KM".

"Po saznanju njemačkog Veleposlanstva angažiranje uslužne agencije za rezervaciju termina prema zakonodavstvu BiH nije zabranjeno. Ali, Veleposlanstvo ukazuje na to da to nije potrebno i da podnositelji  zahtjeva sami mogu izvršiti svoju rezervaciju termina", priopćeno je iz njemačkog veleposlanstva u BiH.

Na njihovoj stranici stoji obavještenje da samo one osobe koje su izravno od Veleposlanstva putem e-maila dobile potvrdu sa svim pojedinostima o terminu, su uspješno rezervirale termin.

Iz njemačkog Veleposlanstva napominju da ne sarađuju sa uslužnim agencijama i da se termini mogu samostalno i besplatno rezervirati.

Oni koji nude ovakve usluge tvrde, međutim, da je ovaj postupak legalan jer se nigdje ne zabranjuje da angažujete nekoga da umjesto vas uradi taj posao. Jedan od onih koji nude usluge naglašava da ne postoji mogućnost ubacivanja u sustav preko reda, nego samo kad bude postojao slobodan termin za to.

"Nedavno sam bila na razgovoru za posao njegovatelja u Njemačkoj, nekoliko mojih kolega i ja smo tada potpisali ugovore sa poslodavcem, međutim ostalo je još da dobijemo termin u njemačkom Veleposlanstvu. Angažirali smo čovjeka koji nam je uspio zakazati četiri termina", rekla je jedna čitateljka koja je željela da ostane anonimna.

 

Kopirati
Drag cursor here to close