IPA II

Za prekograničnu suradnju Crne Gore i BiH 8,4 milijuna eura

Gospodarstvo / Flash | 25. 10. 2016. u 11:12 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Programi prekogranične suradnja Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koje financira Europska unije, nastavit će se i sljedećih godina, a za razdoblje 2014. – 2020. u okviru IPA II programa predpristupne pomoći Europska komisija odobrila je ukupno 8,4 milijuna eura, rečeno je u utorak u Mostaru na predstavljanju prvog poziva za dostavljanje prijedloga projekata.

Po riječima šefice Odsjeka za prekogranične, međunarodne i posebne programe pomoći Europske unije BiH Direkcije za europske integracije BiH Nade Bojanić, prvi poziv za dostavljanje prijedloga projekata otvoren je do 2. prosinca 2016. godine, a programom su definirana tri prioriteta: podrška zapošljavanju s naglaskom na inkluziji ranjivih grupa, zatim zaštita životne sredine te promocija turizma i kulturne baštine.

Prvi poziv odnosi se na tri prve godine definiranog razdoblja za što je zainteresiranim stranama na raspolaganju 3,24 milijuna eura.

Vršiteljica dužnosti direktora za koordinaciju programa pomoći Europske unije pri Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore Ivana Glišević Đurović kazala je kako je prekogranična suradnja Crne Gore i Bosne i Hercegovine u okviru IPA I programa započela 2007. godine, istaknuvši kako je do sada realizirano ukupno 35 projekata za što je Europska komisija izdvojila 8,3 milijuna eura.

''Novi program nudi značajne mogućnosti za potencijalne korisnike i ja sam uvjerena da će oni znati iskoristiti ovu priliku, da će se nastaviti stara partnerstva, uspostaviti nova i da će se realizirati još veći broj projekata'', dodala je Glišević Đurović.

Program menadžer izaslanstva Europske unije u BiH Edbera Biković naglasila je kako su neki od osnovnih ciljeva provedbe programa prekogranične suradnje jačanje dobrosusjedskih odnosa, stabilizacija regije te ekonomsko jačanje pograničnih područja.

Nakon današnjeg događaja u Mostaru, prezentacija prvog poziva Programa prekogranične suradnja Crne Gore i Bosne i Hercegovine 2014. – 2020. sljedeće tri dana održat će se u Trebinju, Herceg Novom i Nikšiću.

Kopirati
Drag cursor here to close