strategija razvoja

Za poticaje u poljoprivredi za 2015. godinu planirano 150 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 06. 03. 2015. u 15:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović predstavio je danas u Sarajevu predstavnicima poljoprivrednih udruženja strategiju razvoja poljoprivrede za narednih pet godina te program poticaja za 2015. godinu.

‘’Strategija je upućena Vladi FBiH i nadam se da će je tijekom ovog mjeseca ova ili Vlada u novom sazivu usvojiti i uputiti dalje na usvajanje. Strategijom smo jasno definirali šta treba uraditi u narednih pet godina kada je poljoprivreda u pitanju, prije svega s aspekta osiguranja dovoljno hrane za potrebe vlastitog stanovništva’’, kazao je Ivanković Lijanović na konferenciji za novinare. Dodao je da ova strategija predviđa značajnije povećanje sredstava u poljoprivredi u narednom razdoblju uzimajući u obzir dva aspekta.

‘’Jedan je da podržimo vlastitu proizvodnju da bi ona bila konkurentna, ali isto tako važan aspekt jeste i da se pripremimo za pregovore s EU, jer EU prilikom pregovora kada je riječ o poljoprivredi ima jedan vrlo važan dio koji se odnosi na financije’’, dodao je Lijanović. Govoreći o programu poticaja za 2015. godinu, ministar je kazao da je on za proizvođače vrlo važan, kako s aspekta financijskih sredstava pojedinačnih poticaja, tako i s aspekta brzine njegovog donošenja, jer se isplata neisplaćenih poticaja iz prošle godine i poticaja za ovu godinu može vršiti kada se usvoji program i stvore pravne pretpostavke za plaćanje poticaja.

‘’U programu smo predvidjeli da pojedinačne stavke za proizvodnje ostanu iste kao što smo imali i prošle godine jer smo u proteklom mandatu značajno povećali poticaje u poljoprivredi u nekim proizvodnjama i do 100 posto. Iznos sredstava je povećan na 150 milijuna, na taj način bismo sustigli sve dugove koje imamo prema poljoprivrednim proizvođačima i stvorili pretpostavke da u ovoj godini isplatimo sve poticaje izostale iz prošle godine i da poticaji u ovoj godini idu mjesec za mjesec ‘’, dodao je Lijanović.

Naveo je da otkupljivači mlijeka u posljednje vrijeme značajno smanjuju otkupne cijene što dovodi u izrazito težak položaj proizvođače, te će se nešto morati poduzeti da bismo zaštitili proizvođače i stvorili tržišne okolnosti u kojima će doći do izvoza naših proizvoda. Na pitanje koliko se duguje poljoprivrednim proizvođačima za poticaje, Lijanović je kazao da trenutno u trezoru Ministarstva financija imaju oko osam milijuna maraka obaveza koje se mogu isplatiti odmah.

‘’Postigli smo dogovor i dobio sam obećanje da će se do kraja sljedećeg tjedna isplatiti jedan značajniji dio tako da najavljeni protesti, najavljene kaznene prijave nema potrebe da se događaju. Poticaji koji nisu mogli ući u program poticaja 2014. godine, prenose se u program 2015. i bit će isplaćeni tek nakon usvajanja programa, a te su obaveze oko 30 milijuna KM ‘’, dodao je Lijanović. Naveo je da poljoprivredi poticaji nisu isplaćeni za proizvodnju mlijeka za šest mjeseci u 2014, nisu isplaćeni ni za osnovna stada koza i ovaca, tako da značajan dio druge polovine 2014. nije mogao ući u program jer nije bilo dovoljno sredstava da obuhvati sve poticaje.

Lijanović je pojasnio da su predvidjeli da ovi dugovi budu u programu za 2015., ističući da se program može usvajati tek nakon što se usvoji proračun Federacije BiH.

‘’U tih 150 milijuna ulazi i dug od 30 milijuna maraka. To će biti dovoljno da se dug s 2015. ne bi prenosio na sljedeću godinu’’, dodao je Lijanović. Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Miro Pejić kazao je da su još 2012. na protestima tražili izdvajanje od 150 milijuna maraka u proračunu. Taj iznos je , kako je dodao, minimum koji je potreban da se ne bi ponavljala situacija u kojoj se svake godine dug prema poljoprivrednicima prenosi u narednu godinu.

‘’Zadovoljni smo iznosom podrški za proizvodnje, ali nismo zadovoljni dinamikom plaćanja. Imati novac na papiru, bio on u prezentacijama ili stategijama, ništa nam ne obećava i ne daje sigurnost, ukoliko nema te dinamike isplate’’, kazao je Pejić.Ukoliko bi došlo do realizacije programa uz manje izmjene, kako je dodao, poljoprivreda u Federaciji BiH bi bila u znatno povoljnijoj situaciji. Savez udruženja poljoprivrednika FBiH smatra da što prije treba doći do usvajanja i realizacije programa uz odgovarajuću dinamiku isplate.

‘’Smatramo da to izdvajanje treba iznositi 180 milijuna maraka, što je realno ako se uzme u obzir poštivanje Zakona o poljoprivredi i 30 posto neobuhvaćenih stvari kroz taj zakon, što se odnosi na ruralni razvoj i investiranje u poljoprivredi, a po tom osnovu je ostao dug iz ranijih godina’’, kazao je predsjednik tog saveza Avdo Muslimović. Naglasio je da inzistiraju na poštivanju zakona o izvršenju proračuna, poljoprivredi i ravnomjernoj isplati poticaja. Naveo je da je veoma bitno osigurati ulaganja u poljoprivredu i poljoprivredna gazdinstva, jer se tako stvara ambijent za veću proizvodnju, odnosno dohodak.

Sektor organske proizvodnje, kako je kazao predsjednik Saveza Organsko FBiH Sejad Herceg, bilježi rast i razvoj, iako nema zakona o ovoj proizvodnji i određenih poticaja. Herceg je izdvojio značajnom podršku poljoprivrednim gazdinstvima što bi dodatno pomoglo opstanku poljoprivrednih proizvođača i stanovništva na ruralnom području.

Kopirati
Drag cursor here to close