Vlada

Za MMF spremni: Vlada će ograničiti potrošnju na plaće

Gospodarstvo / Flash | 24. 06. 2016. u 10:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je Dokument politike o ograničavanju javne potrošnje na plaće i naknade troškova zaposlenih čime je ispunjena i posljednja mjera Federalne vlade za zaključenje aramnžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

''Izradom ovog strateškog plana Vlada FBiH je još jednom potvrdila svoje čvrsto opredjeljenje da istraje u sprovođenju reformskih mjera, posebno u dijelu smanjenja javne potrošnje na plaće i naknade troškova zaposlenih, Vlada FBiH je pristupila izradi i ovog strateškog plana'', navodi se u priopćenju nakon sjednice.

Navodi se kako se od preuzimanja mandata, 31.3.2015. godine do danas, Vlada FBiH se opredijelila za vrlo restriktivnu i odgovornu fiskalnu politiku, s posebnim fokusom na izdvajanje za plaće i naknade zaposlenih.

''Primjera radi, Vlada FBiH je na svojoj prvoj sjednici donijela odluku o moratoriju na nova upošljavanja i taj moratorij se na kvartalnoj osnovi produžava i kao takav daje značajne rezultate. Vlada FBiH će nastaviti s restriktivnom fiskalnom politikom i s uštedama na poziciji plaća i naknada, a kroz stimulativne mjere će pokušati animirati kantone da usvoje iste ili slične obveze'', navedeno je nakon sjednice.

Vlada FBiH će nastaviti s ograničavanjem potrošnje na plaće mjerama i aktivnostima, koje uključuju nastavak restriktivne politike zapošljavanja, ograničeno i kontrolirano upošljavanje u državnoj službi na razini Vlade FBiH, unapređenje suradnje sa županijama kroz angažman Fiskalnog koordinacijskog tijela na razini FBiH, punu implementaciju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi, te donošenjem novog Zakona o plaćama, koji će osigurati sveobuhvatno rješenje, harmonizaciju plaća, stepenovanje koeficijenata i vrednovanje učinka na radu.

Kopirati
Drag cursor here to close