Hidrotehnički sustav

Voda iz kamena oživljava oranice u Hercegovini

Gospodarstvo / Flash | 05. 05. 2017. u 17:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradnjom hidrotehničkog sustava na području Trebinjskog polja gotovo 1.100 hektara obradive površine dobit će infrastrukturu za suvremeno navodnjavanje, a mještani širokog prigradskog i seoskog pojasa, od Zasad polja do Kremenog Dola, uvjete za intenzivniji razvoj poljoprivrede.
Projektant idejnog rješenja iz poduzeća "Hidroelektrane na Trebišnjici" Duško Vujović kaže da je riječ o najznačajnijem sustavu za navodnjavanje izgrađenom posljednjih godina u Hercegovini.

''Teritorijalno, sustav za navodnjavanje pokrit će kompaktnu cjelinu obradivih površina od Zasad polja do Kremenog Dola'', kaže Vujović i dodaje da uskoro kreće prva, najzahtjevnija faza projekta, koja će koštati 5,3 milijuna KM, a podrazumijeva gradnju dvije pumpne stanice, rezervoara, te desetak kilometara transportnog cjevovoda.

Sljedeća faza predviđa ugradnju sekundarne mreže.

''Najstarija gravitaciona metoda površinskog navodnjavanja, za koju su korišteni zemljani ili betonski kanali, bit će zamijenjena najsuvremenijim metodama navodnjavanja pod pritiskom'', istaknuo je Vujović.

Realizacijom projekta, zahvaljujući dodatnim količinama vode iz Trebišnjice preko pumpne stanice u Zasad polju, nadomjestili bi se i nedostaci sustava u Mokrom polju.

''Problem je redovni godišnji remont sustava HE na Trebišnjici, zbog kojeg u prosjeku dvadesetak dana godišnje tunel ostaje bez vode. Nema nijedne poljoprivredne kulture koja može da izdrži toliki sušno razdoblje'', ističe on.

Vujović kaže da će mještani imati brojne prednosti.

''Novim sustavom korisnici će imati mogućnost da na zatvaraču dobiju vodu, da iskoriste sve prednosti navodnjavanja "kap po kap", te da upotrebljavaju razne vrste prskalica ili metodu subrigacije za kulture koje to zahtijevaju, ali ako baš žele i da gravitaciono natapaju parcelu'', pojašnjava Vujović.

Gradnjom sustava sva domaćinstva na ovom potezu dobit će tehničku vodu, koja je kvalitetnija za navodnjavanje poljoprivrednih površina od klorizirane vode za piće, što će ujedno, pojašnjava Vujović, značiti i "štednju" vode iz gradskog vodovoda za potrebe novih potrošača. Napominje da se uz vodovodne planiraju i cijevi za internet, kablovsku televiziju i telefoniju, što će mještanima prigradskih i seoskih naselja omogućiti bolje uvjete života.

S druge strane, i na udaljenijim područjima grada Trebinjci se udružuju kako bi poboljšali vodoopskrbu. Tako je značaj navodnjavanja oranica ujedinio mještane pet sela koji su formirali Udruženje korisnika vode "Zavođe" i vlastitim snagama još 2015. počeli gradnju cjevovoda. Priključenje tehničke vode očekuju u proljeće dogodine, a predračunska vrijednost ovog projekta je 580.000 maraka.

Usprkos poznim godinama, Milenko Anđelić (80) ne propušta radne akcije. On vjeruje da će mlađi oživjeti oranice.

'' Ja neću, vjerojatno, mnogo koristiti, ali redovno sudjelujem u akciji koju vode mještani kako bi mlađi ratari imali što bolje uvjete za rad'', rekao je Anđelić.

U "Zavođu" ističu da je dužina transportnog cjevovoda devet kilometara, a do sada je položeno oko pet kilometara cijevi.

''Bez vode nema života, a radne akcije i ovaj projekt su primjer sloge naroda'', kaže mještanin Gojko Drašković.

Željko Milanović, koji je također član udruženja "Zavođe", smatra da će gradnjom novog sustava mnogi imati koristi.

''Obnovio sam imanje i počeo da se bavim se stočarstvom. Zahvaljujući ovom projektu moći ću da se više posvetim poljoprivrednoj proizvodnji'', kazao je Milanović.

Duško Vujović je pojasnio da bi novi sustav koristio hidropotencijal HE "Trebinje 2" putem vodozahvata na tunelu za Plat, a nova pumpna stanica u Zasad polju služila bi za dopunjavanje sustava vodom iz korita Trebišnjice.

Nositelj projekta je grad Trebinje, "Hidroelektrane na Trebišnjici" su osigurale vodoprivredne dozvole i projektnu dokumentaciju. Važnost projekta je prepoznalo i resorno ministarstvo, koje je gradnju sustava uključilo u kreditni program Svjetske banke. Ministarstvo će posredstvom Svjetske banke osigurati 85 posto sredstava, a 15 posto grad Trebinje.

Kopirati
Drag cursor here to close