Univerzitet

Vlada zaustavila štrajk u posljednji trenutak slanjem zahtjeva za formiranjem Mirovnog vijeća

Gospodarstvo / Industrija | 05. 11. 2013. u 13:16 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je za danas najavljen početak stupanja u štrajk djelatnika Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, do toga nije došlo jer je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije jutros Štrajkačkom odboru poslala obavijest kako prihvaća zahtjev za formiranjem Mirovnog vijeća.

"Ovo je novi trenutak i sada smo u fazi Mirovnog vijeća i nastavka procedure vezane za štrajk", kazala je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica Štrajkačkog odbora Elma Temim, dodajući kako će Vladi HNŽ-a uputiti rok za trajanje pregovora, a o kojem će se Vlada izjasniti.

Predsjednica Štrajkačkog odbora najavila je kako će uputiti i zahtjev za održavanjem sastanka s predsjednikom županijske Vlade Denisom Lasićem, s obzirom na to da je prvi čovjek te županije u pojedinim medijima govorio o mogućnosti da visoko obrazovanje bude u županijskom proračunu za 2014. godinu.

"Mislimo da ima dobre volje od strane premijera Denisa Lasića i iskreno se nadamo da će i Mirovno vijeće uroditi pozitivnim rezultatom", kazala je Temim, podsjetivši kako djelatnici Unverziteta "Džemal Bijedić" nisu primili pet plaća, odnosno zadnja koju su primili bila je za 5. mjesec ove godine.

Temim je dodala kako su usmeno postigli dogovor s menadžmentom Univerziteta u vezi sa svojim zahtjevima i da se samo čeka dogovor s Vladom HNŽ-a.

Safet Isić, predsjednik Sindikalne organizacije Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, također je izrazio nadu kako će se tijekom trajanja Mirovnog vijeća postići sporazum na obostranu korist.

"Nadamo se da će biti razumijevanja od Vlade jer su naši zahtjevi realni i lako ostvarivi. Tražimo 7 milijuna maraka za ovu proračunsku godinu za visoko obrazovanje, od čega 3 milijuna maraka za Univerzitet, a 4 milijuna maraka za Sveučilište u Mostaru"., kazao je Isić, napomenuvši kako Vlada HNŽ-a ove godine za obrazovanje planira izdvojiti 84 milijuna KM, a da je samo upitno 7 milijuna KM za visoko obrazovanje.

"Više je ovo pitanje dobre volje i želje, nego pitanje financijskih problema jer prije 10 godina Vlada je izdvajala 44 milijuna za obrazovanje i tada nije problem bio tih 7 milijuna maraka, koliko smo i tada primali", mišljenja je Isić.

Na konferenciji za novinare istaknuto je kako Sindikatu nije želja da dođe do povećanje školarina, ali da će na to biti primorani ako ne bude postignut dogovor s Vladom HNŽ-a.

Inače, Sindikalna organizacija Univerziteta "Džemal Bijedić" od Vlade HNŽ-a traži da im isplate zaostale tranše definirane Proračunom HNŽ-a za lipanj, srpanj, kolovoz i rujan ove godine, zadržavanje visine granta za 2013.. godinu u iznosu od 3.000.000 KM te pozicioniranje Univerziteta u red proračunskih korisnika za 2014. godinu.

Od menadžmenta fakulteta i Univerziteta traže isplatu zaostalih plaća i doprinosa, dostavljanje detaljnog izvještaja o stanju procesa integracije, te izradu modela financiranja Univerziteta prema Zakonu o visokom obrazovanju HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close