Tko je za?

Vlada traži plan i posuđuje novac za reforme

Gospodarstvo / Flash | 10. 03. 2017. u 10:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici koja je završena u Sarajevu, prihvatila informaciju o inicijativi za izradu njenog prioritetnog Akcijskog plana za borbu protiv sive ekonomije i, u cilju njezine realizacije, zadužila Federalno ministarstvo trgovine da, u razdoblju od 90 dana, u suradnji s Uredom premijera FBiH, federalnim ministarstvima financija, rada i socijalne politike i pravde, Poreznom upravom FBiH i Federalnom upravom za inspekcijske poslove, pripremi prijedlog prioritetnog Akcijskog plana za borbu protiv sive ekonomije.

Ovim dokumentom trebaju biti identificirane prioritetne kratkoročne aktivnosti koje je potrebno provesti u cilju smanjenja sive ekonomije u Federaciji BiH, posebno u sektorima građevinarstva, turizma i ugostiteljstva i trgovine.

Federalna vlada prihvatila je zaduženje Federacije BiH po Sporazumu o zajmu između BiH i Svjetske banke - Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), u iznosu do 44.700.000 eura. Sredstva su namijenjena za pružanje podrške vlastima za provođenje mjera politike u cilju jačanja javnih financija u kontekstu šire agende makroekonomske i strukturalne reforme.

Vlada FBiH je usvojila Program utroška sredstava za 12 tekućih i kapitalnih transfera Federalnog ministarstva rada i socijalne politike za 2017. godinu, u ukupnom iznosu od 3.010.000 konvertibilnih maraka. Programima je, uz ostalo, predviđeno izdvajanje 10.000 KM za zapošljavanje Roma, a po jedan milion KM za sufinanciranje rada ustanova socijalne zaštite za zbrinjavanje i za ustanove za zbrinjavanje na razini FBiH radi poboljšanja uvjeta boravka štićenika.

Vlada je usvojila i dva program utroška s kriterijima raspodjele sredstava

tekućih transfera utvrđenih Proračunom FBiH za 2017. godinu Federalnom ministarstvu prostornog uređenja. Jedan od njih vrijedan je 800.000 KM i namijenjen za sanaciju šteta od poplava i klizišta. Drugi se odnosi na učešće Vlade FBiH u sufinanciranju županijskih i lokalnih zajednica za zaštitu nacionalnih spomenika, u iznosu od 100.000 KM.

Danas je prihvaćena informacija Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta o namjenskom utrošku sredstava dodijeljenih za 24 korisnika iz dijela prihoda ostvarenih na temelju naknada za priređivanje igara na sreću u 2014. i 2015. godini - Promoviranje tehničke kulture i udruženja koja se bave inovacijama za fond za nagrađivanje inovatora za inovacije od međunarodnog značaja. Riječ je o ukupnom iznosu od 276.920 KM, priopćeno je iz Vlade Federacije.

Kopirati
Drag cursor here to close