Vlada protiv buke

Vlada HNŽ-a utvrdila Nacrt zakona o zaštiti od buke

Gospodarstvo / Flash | 17. 01. 2017. u 17:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na sjednici održanoj u utorak utvrdila je Nacrt zakona o zaštiti od buke kojim se uređuju dopuštene razine buke i način njezina mjerenja, granične razine buke s namjenom prostora i vremena tijekom dana, tako da ne ugrožavaju život i rad ljudi, a posebno njihovo zdravlje, koji će biti upućen u daljnju skupštinsku proceduru, priopćeno je iz te vlade.

U sklopu zajedničkog programa EU i njemačke vlade za potporu lokalnoj samoupravi i ekonomskom razvitku u BiH - EU ProLocal, Vlada je prihvatila Memorandum o razumijevanju: Triple helix partnerstvo za inovaciju- BiH inicijativa za inovacije u obradi aluminija, kojim se uspostavlja suradnja između Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, Fakulteta strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru, Feal-a d.o.o. Široki Brijeg i GIZ-a - Njemačke organizacije za tehničku suradnju.

Naglašeno je kako EU ProLocal za cilj ima doprinos dinamičnijem ekonomskom i socijalnom razvitku u Bosni i Hercegovini jačanjem konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, a u fokusu Programa na poseban način su ključni sektori: drvo-prerađivački, metalo-prerađivački, agrobiznis i turizam.

Snažno podupirući europski put Bosne i Hercegovine, Vlada je razmotrila informaciju o poduzetim aktivnostima na izradi odgovora iz Upitnika Europske komisije, kojeg je BiH dobila u prosincu 2016. godine te usvojila  Odluku o određivanju nositelja aktivnosti i roka za davanje odgovora na Upitnik EK. Istaknuto je kako ministarstva i druga tijela županijske uprave ulažu značajne napore kako bi dala kvalitetne i pravovremene odgovore na postavljena pitanja, koja će dati presjek stanja u BiH.

Vlada je na prijedlog Ministarstva gospodarstva usvojila Odluku o načinu utvrđivanja kriterija, načinu obračuna i rokovima plaćanja koncesijske naknade za izgradnju energetskih objekata i obavljanje energetske djelatnosti na području HNŽ-a.

Također, dana je suglasnost na Program rada Agencije za privatizaciju u HNŽ-u za 2017. godinu kojim se planiraju aktivnosti u svezi s privatiziranjem preostalog državnog kapitala i državne imovine te nastavak kontrole izvršenja obveza iz kupoprodajnih ugovora.

Vlada je primila k znanju Izvješće o planu i realiziranju jesenje sjetve za 2016. godinu u kojem se navodi kako je planirana površina za sjetvu bila 1439 hektara, od čega je sjetvom obuhvaćeno 1411 hektara, odnosno 98 posto planirane sjetvene površine, kao i Izvješće o berbi grožđa na području HNŽ-a u 2016. godini u kojem je istaknuto kako su prinosi u odnosu na 2015. godinu ujednačeni, a kvaliteta poboljšana te kako se procjenjuje da je proizvedeno oko 20.900 tona vinskog grožđa.

Također, Vlada je usvojila i redovite odluke vezane za utvrđivanju visine osnovice za isplatu plaća i visine naknade za topli obrok za mjesec siječanj 2017. godine svim korisnicima koji primaju plaću iz proračuna HNŽ-a, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close