Novac

Vlada će pri podjeli novca misliti na žene

Gospodarstvo / Flash | 29. 11. 2015. u 17:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru reforme javnih financija, Vlada Federacije BiH provodi inicijativu za uvođenje gender odgovornih proračuna (GOB) putem programskih proračuna utemeljenih na rezultatima.

Tako je Federalno ministarstvo financija na temelju postojeće rodne neravnopravnosti ove godine uključilo zahtjeve za GOB u Nacrt Zakona o izvršavanju proračuna Federacije BiH za sljedeću godinu.

''Vlada vodi računa o spolnoj strukturi, te stalno zagovaramo kroz projekte i transfere da kategorija žena kao poduzetnica i aktivnih sudionica u nevladinom sektoru bude ravnomjerno raspoređena'', izjavila je federalna ministrica financija Jelka Milićević za Fenu.

Tvrdi kako žena nije više na marginama društva navodeći da žene u Federaciji vidi kao ravnopravne članove zajednice.

To se prepoznaje, ističe Milićević, putem Gender Centra FBiH, određenih ministarstava, te u oblastima kulture, izdavaštva i poduzetništva.

''Federalno ministarstvo financija, u suradnji s Gender Centrom BiH nastoji u sljedećem proračunskom ciklusu osigurati nastavak rada na uvođenju GOB kao i da proširi ovu inicijativu na veći broj proračunskih projekata, te ojača kapacitete proračunskih korisnika za potpunu primjenu programskog proračuna temeljenog na rezultatima, uključujući i načela rodne ravnopravnosti'', istaknula je pomoćnica direktorice Gender Centra FBiH Vikica Šunjić za Fenu.

Dodala je lalp se principi ravnopravnosti spolova nastoje uključiti u proračun Federacije BiH radi kreiranja proračunskih programa koji daju najbolje rezultate u prioritetnim oblastima potrošnje i doprinose smanjenju rodnog dispariteta.

Pri tome se koristi GOB kao jedan od instrumenata postizanja utvrđenih ciljeva makroekonomske i fiskalne politike u Federaciji BiH.

''U okviru zakona o hraniteljstvu i javne politike koja prati ovaj zakon istaknuta je činjenica gender odgovornog budžetiranja imajući u vidu činjenicu da su žene u najvećem broju slučajeva hranitelji. Za to su kroz zakonska rješenja predviđene naknade, kojima se želi pohvaliti rad žena'', rekao je pomoćnik ministra za socijalnu dječiju zaštitu Miroslav Jurešić.

Stupanjem na snagu ovog zakona, predviđena je naknada od 209 KM po zbrinutoj osobi.

''Kada steknemo određene preduvjete dugoročniji cilj nam je da se razvije tzv. profesionalno udomiteljstvo, koje bi u znatnoj mjeri išlo naruku ženama'', naveo je Jurešić.

Osim Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Federalno ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta vodi računa o uvođenju gender odgovornih proračuna.

''Podrška ženama poduzetnicama jedan je od 11 projekata ovog ministarstva. Ukupno je 400.000 KM grantova osigurano za firme, u kojima su žene vlasnice, direktorice ili osnivači radi promicanja ženskog poduzetništva'', rekao je federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić za Fenu.

Kopirati
Drag cursor here to close