Wine Weekend

Vinari iz BiH: Naša vina mogu stati uz bok s europskim

Gospodarstvo / Flash | 24. 10. 2014. u 15:02 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deset godina umjetnosti vina Sarajevo - jubilarni, deseti u nizu Wine Weekend Festival ''Art of Wine 2014'' službeno je otvoren danas u Bečkoj kafani sarajevskog hotela ''Europe''.

''Smatram da je izuzetno važno vinarima pružiti prostor na kojem će predstaviti rezultate svog rada, upoznati ljubitelje vina sa činjenicom da u Bosni i Hercegovini postoji sjajna vinska karta koju ne smiju zaobići, kaže o Festivalu Amir Beširević, vlasnik kompanije Fina Vina d.o.o. koja je organizator događanja.

Po njegovim riječima cilj je potencirati prezentaciju autohtonih bosanskohercegovačkih vina.

''Imamo izvanredna vina koja bez dvojbe mogu stati uz bok europskim proizvodima sa puno dužom tradicijom'', kazao je Beširević.

U Europi mnoge zemlje, poput Španjolske, Francuske, Portugala ili Italije, svoju turističku ponudu između ostalog baziraju upravo na vrhunskim vinima i wine tasting-u, i ne postoji prepreka da se na tu mapu upiše i Bosna i Hercegovina, posebno zahvaljujući činjenici da se samo u BiH proizvode dvije unikatne vinske sorte: Žilavka i Blatina.

Festival je, zahvaljujući entuzijazmu organizatora i partnera projekta, prvi put održan 2004. godine, u vrijeme kada je ovakav koncept bio nepoznat u regiji.

S vremenom, ''Art of Wine'' je postao najznačajnije takvo događanje, iznimno važno upravo glavnim akterima – izlagačima, navodi Fena.

Izlagač na Festivalu i jedan od najuspješnijih bh. vinara, Josip Brkić, naglašava da je Wine Weekend Festival jedino događanje ove vrste u BiH na kojem neizostavno sudjeluje od samog početka.

''Wine Weekend Festival je iznimno važan i iz razloga što su sudionici najznačajniji proizvođači u regiji, pa u tom i takvom okruženju možete neposredno vidjeti kako trenutno stojite sa svojim vinima, saznati za nove tehnološke trendove, ali i podijeliti svoja iskustva sa drugim vinarima'', rekao je Brkić.

Vinarija Brkić svoja vina izvozi u nekoliko zemalja, među kojima su SAD na prvom mjestu po količini. Iz ove vinarije tvrde, temeljeći to na vlastitom iskustvu, da nesporno postoji mjesto za bh. vina u svijetu i da je samo treba na pravi način prezentirati.

Wine Weekend Festival je, s čim se slažu svi sudionici, prvi korak takve prezentacije. Slijedeći je, svakako, i ozbiljna izvozna strategija, piše Fena.

Hamid Kujraković stručni suradnik Hercegovina produkta izjavio je za Agenciju Fena da je cilj ovakvih manifestacija prezentacija novih vina na bh. tržištu, a prije svega promocija domaćih vinskih brendova kao i druženje s ugostiteljskim djelatnicima i ljubiteljima vina.

Festival ''Art of Wine 2014'' će trajati dva dana, petak i subotu 24. i 25. listopada, a na njemu sudjeluje oko 30 izlagača iz BiH i zemalja regije.

Pored posjete izlagačima, posjetitelji će imati priliku prisustvovati i radionicama oba dana Festivala, na kojima će od vrhunskih vinara čuti i naučiti više o novim tehnologijama u proizvodnji i kulturi vina, te vinskoj tradiciji.

Poseban segment Festivala i novitet u programu će biti upoznavanje posjetitelja sa vještinom kombiniranja vina i hrane, za što će biti zaduženi neki od najpoznatijih i najboljih Chefova regije.

Kopirati
Drag cursor here to close