Nakon natezanja

Vijeće ministara BiH prihvatilo Ugovor o Transportnoj zajednici

Gospodarstvo / Novac | 05. 09. 2017. u 11:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prihvatilo je danas Ugovor o Transportnoj zajednici, potvrdio je to novinarima u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Potvrdio je da će odluke o predstavljanju BiH u toj zajednici donositi nadležna ministarstva Vijeća ministara, Federacije BiH i Republike Srpske što je i bilo najveće pitanje.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je na press-konferenciji da se jedna od najvažnijih današnjih odluka Vijeća ministara tiče omogućavanja pristupanja BiH Transportnoj zajednici čime se otvara mogućnost da se krene u četiri veoma važna infrastrukturna projekta.

''Danas je BiH pristupila Transportnoj zajednici i u tom smislu smo postali dio značajnog projekta Europske unije i zemalja jugoistočne Europe i tom smislu će biti aktivirana i grant sredstva koja smo dobili, a nastavit ćemo raditi i na realizaciji projekata koje smo dobili na summitu u Trstu'', istaknuo je Zvizdić.

Kako je podsjetio, od ukupno šest projekata na summitu EU - zapadni Balkan u Trstu BiH je zbog dobre pripreme projektne dokumentacije dobila četiri.

''Kada je u pitanju predstavljanje unutar Transportne zajednice to nije pitanje dogovora i postoje vrlo jasne ustavne nadležnosti i odredbe Ugovora koji će precizirati na koji način se BiH predstavlja u jednom od četiri tijela unutar Transportne zajednice'', istaknuo je Zvizdić, pozivajući sve da se ponašaju u skladu s Ustavom BiH pa i kada je riječ o predstavljanju u Transportnoj zajednici.

Istaknuo je da će u Ministarskom vijeću Transportne zajednice BiH predstavljati ministar prometa i komunikacija, a u tehničkim grupama će postojati koordinacija da bi se na adekvatan način zastupali interesi BiH.

Ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko podsjetio je na pismo evropskog komesara za pregovore o proširenju Johannesa Hahna otprije mjesec i pol dana u kojem je obrazloženo šta bi sve BiH izgubila ukoliko ne bi potpisala ovaj ugovor.

''Takav luksuz nam definitivno ne treba prije svega jer je u opticaju 500 milijuna KM, a 90 milijuna KM su grant sredstva. Osim toga benefiti koji će uslijediti nakon pristupanja Transportnoj zajednici su možda i veći od svih nabrojanih sredstava'', smatra Jusko.

Izrazio je opredjeljenje Ministarstva prometa i komunikacija BiH da s nadležnim ministarstvima Republike Srpske i Federacije BiH u budućnosti radi na izradi svih projekata, najavljujući da će se krenuti u izradu novih projekata nakon povratne informacije komesara Hahna o terminu potpisivanja Ugovora o pristupanju Transportnoj zajednici.

Kako je najavljeno, Ugovor bi trebao biti potpisan nakon što ga Predsjedništvo BiH odobri.

Kopirati
Drag cursor here to close