Posla ima

VIDEO: Prekvalifikacija - jedan od načina za brže zaposlenje

Gospodarstvo / Flash | 25. 06. 2017. u 07:15 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I pored velikog broja nezaposlenih u našoj zemlji, poslodavci nekad radnike ne mogu naći ni na biroima za zapošljavanje, jer često nedostaje, naprimjer, zanatlija i proizvodnih radnika. U takvim slučajevima prekvalifikacija je jedan od načina za brže zaposlenje. Tako Federalni zavod za zapošljavanje od početka ove godine realizira Program pripreme za rad - Obukom do zaposlenja.

Sa završenom Srednjom strojarskom školom Admir Mujazinović godinama nije mogao naći posao. Šansu je dobio u visočkom „Preventu“, nakon što se obučio za šivača. "Završio sam natječaj i stupio sam u radni odnos. Što sam sve dosad radio, ovo je ok, zadovoljan sam", priča on.

Sličnu priliku dobit će i oko 400 nezaposlenih osoba, priopćeno je iz kompanije „Prevent“ Visoko, koja će od ožujka naredne godine raditi autopresvlake za Ford. Nezaposlene osobe, posebno mlade s područja općina Visoko, Ilijaš, Breza i Kakanj pozivaju da se prijave na obuku koja je besplatna uz osigurane naknade za prijevoz i ishranu, piše Federalna.ba.

"Posjetili smo većinu srednjih škola na području ove četiri općine te imali razgovore s Federalnim zavodom za zapošljavanje, njihovim županijskim i općinskim odjelima u ove četiri općine. Našim šivačima pored sigurnih redovnih primanja i dužine trajanja ugovora nudimo mogućnost napredovanja", ističe direktor „Preventa“ Amer Arnautović.

Na poslovima švalje u ovoj kompaniji Dženita Čolo radi već 15 godina. Kao i u svakom poslu, kaže, uspjeh zavisi od angažmana.

"Vrlo mlada sam počela raditi ovdje i zadovoljna sam. Poručila bih svima koji su nezaposleni da se prijave, završe kurs i počnu raditi", kaže Dženita.

Ovaj način osiguravanja kadrova potrebnih za proizvodnju podudara se sa „Programom pripreme za rad - Obukom do zaposlenja“ koji, u suradnji sa županijskim službama, realizira Federalni zavod za zapošljavanje. Za taj program osigurano je u ovoj godini milijun maraka, do sada je za 30 poslodavaca koji kroz rad obučavaju oko 460 nezaposlenih osoba, plasirano gotovo 700.000 maraka.

Pokušaj je to nadležnih da odgovore na zahtjeve tržišta rada jer, usprkos činjenici da je u našoj zemlji svaka četvrta osoba nezaposlena, a među njima svaka druga mlađa od 35 godina, i dalje nedostaje kvalificirane radne snage, posebno zanatlija i proizvodnih radnika.

Kopirati
Drag cursor here to close