Potrebni prihodi

VIDEO | Vlada želi novi zakon o koncesijama

Gospodarstvo / Flash | 13. 04. 2017. u 13:50 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar prostornog uređenja Mato Jozić na današnjoj press konferenciji Vlade FBiH izjavio je da je utvrđen Prednacrt novog zakona o koncesijama jer je federalni zakon u ovoj oblasti neprovediv, a Federacija BiH ostvaruje beznačajne prihode od koncesija.

''Novim zakonom želimo stvoriti uvjete za jačanje gospodarskog razvoja Federacije BiH, te efikasnog pravnog okvira za promoviranje i olakšavanje provođenja i razvoja koncesijskih projekata, unapređenje transparentnosti procesa dodjeljivanja koncesija, kao i njihove efikasnosti i dugoročne održivosti'', kazao je Jozić.

Potvrdio je da će prestati s radom postojeća Komisija za koncesije budući da će se za svaku koncesiju, kako je Vlada odlučila, formirati posebna komisija od predstavnika nadležnih federalnih ministarstava, a financirat će se od novca naplaćenog prilikom otkupa natječajne dokumentacije za dodjelu koncesije.

Novinu u zakonu predstavlja obaveza koncesionara (Vlade FBiH ili županijske vlade) da prije odluke o pokretanju koncesije, pribavi urbanističku suglasnost ili lokacijsku informaciju, okvirnu vrijednost koncesijskog projekta i okolišnu dozvolu, te riješi imovinskopravne odnose.

Vlada, kako kaže Jozić, trenutno nema informacije o svim dodijeljenim koncesijama, te će donošenjem novog zakona te nedorečenosti biti dokinute. Predviđena je i uspostava jedinstvenog registra koncesija na federalnoj razini.

Osim navedenog, na press konferenciji je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić najavio da će na narednoj sjednici Vlade FBiH biti predstavljene sve mogućnosti uvođenja plavog dizela, odnosno procjene - koliko će se za to morati izdvojiti proračunskih sredstava.

Na osnovu prošlogodišnjih podataka preliminarne procjene su da će, po riječima Dedića, Vlada FBiH subvencionirati oko pet milijuna litara goriva, koliko poljoprivrednici utroše u okviru svoje djelatnosti.

''S obzirom na to da će biti povećane trošarine, bit će povećan i prihod od PDV-a, što će biti iskorišten kao glavni izvor financiranja plavog dizela'', istaknuo je Dedić.

Plavi dizel, kako je potvrdio, neće biti osiguran za proljetnu sjetvu, koja je već počela nadajući se da će ova olakšica do kraja godine biti usvojena.

Članovima Vlade danas je prezentirana informacija o dodjeli poticaja poljoprivrednicima u tijeku prošle godine, u kojoj stoji, da je Vlada FBiH isplatila 67,9 miliona KM na ime poticaja, dok su 18,5 milijuna KM izdvojile županije.

Prema tome, Dedić je konstatirao, da je 86,4 milijuna KM ukupan iznos isplaćenih poticaja u prošloj godini na teritoriji FBiH.

Uz prednacrt zakona o koncesijama, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić naglasio je da je Vlada odlučila da je potrebno izraditi novi zakon o obrtu i srodnim djelatnostima s ciljem da se doprinese suzbijanju sive ekonomije, jačanju tržišta i, prije svega, razvoju i unapređivanju obrta i srodnih djelatnosti, zaštiti starih i tradicionalnih zanata i domaće radinosti.

''Njegovom primjenom bit će skraćeni rokovi registriranja tvrtki s 15 na sedam dana. To bi moglo biti omogućeno za 12 do 18 mjeseci'', rekao je Zukić, dodajući da je na sjednici Vlade prezentiran i izvještaj o implementaciji Akcionog plana za realizaciju projekta „Razvoj malog i srednjeg poduzetništva u FBiH” za 2016. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close