Ulaganja

VIDEO | U Hercegovini niču prve plantaže divljeg šipka

Gospodarstvo / Flash | 24. 03. 2017. u 15:14 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umjesto sa samonikle sadnice, divlji šipak ili nar, uskoro bi se mogao brati i na plantažama.

Obitelj Skočajić iz Trebinja, zbog potražnje soka od divljeg šipka, prije dvije godine zasadila je prvu plantažu, na površini od jednog hektara.

Nezaposleni diplomirani informatičari i ekonomisti na podizanje veće plantaže odlučili su se na osnovu ranijeg obiteljskog iskustva o uzgoju šipaka. Površina, sa oko tisuću i petsto sadnica, ujedno je ogledna, objavio je RTRS.

''Ulaganja su velika, sadnice su dosta skupe, mada smo mi proizveli sadnice, plati se mehanizacija, rad, onda se čeka pet godina na prvi rod'', kaže Miljan Skočajić.

Skočajići su, poslije školovanja, odlučili vratiti u Trebinje. S obzirom na to da su bez zaposlenja, odlučili su se za plantažni uzgoj koji ne zahtijeva mnogo ulaganja. Prednost vide u činjenici da sličnih plantaža nema.

''?este da se čeka određeno razdoblje, šipak je kultura koja ne zahtijeva mnogo ulaganja, prskanja, šipak uspijeva u kršu, mislim da je jako zahvalan za proizvodnju'', istaknuo je Srđan.

Da bi zaokružili proizvodnju, Skočajići planiraju zasaditi još dva-tri hektara.

Šansu za proširenje plantaže vide i u zakupu državnog zemljišta, u okviru aktivnosti koje je pokrenuo Grad Trebinje, u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede.

Kopirati
Drag cursor here to close