Zbog discipline

VIDEO | Skupština proziva Vladu zbog hotela Ere

Gospodarstvo / Flash | 02. 07. 2017. u 06:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hotel Ero u Mostaru, odnosno nekadašnji Dom penzionera, koji je Federalni zavod MIO pokušavao prodati već nekoliko godina, našao je novog vlasnika. Naime, objekt je za 10 i po milijuna maraka kupila Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, kako bi u zgradu smjestila sve svoje institucije.

Federalni je zavod Vladi Hercegovačko-neretvanske županije dao ponudu koja se nije mogla odbiti - 10 i po milijuna maraka za 9 i po tisuća kvadratnih metara, piše Federalna.ba.

''To je vrlo povoljna ponuda. Vrijednost samog zemljišta, ne objekta, na takvom mjestu, u središtu grada, malo manje košta, a ne jedan takav cijeli objekt'', ističe premijer HNŽ-a Nevenko Herceg.

Zavod će novac koji inkasira potrošiti za redovno poslovanje - između ostalog, i za mirovine. No to, kažu, nije razlog zbog kojeg objekt prodaju ispod cijene koju su u početku planirali dobiti.

''Nije to nikakvo spašavanje Zavoda ili spašavanje isplate mirovina, iako svaka sredstva dobro dođu u tom smislu. Ovo je prije svega prodaja objekta koji je nama neperspektivan. Mi zbilja ne znamo što s njim'', navodi Tomislav Kvesić, samostalni stručni saradnik Zavoda MIO FBiH

Vlada HNŽ-a, s druge strane, zna što sa zgradom. U nju namjerava smjestiti sve svoje, odnosno županijske institucije koje danas rade u iznajmljenim prostorima.

''Cijena najma i korištenje takvih prostora je puno veća nego što će biti rata kredita koji ćemo uzeti za kupovinu i adaptaciju tog objekta'', pojašnjava Herceg.

No, dok Vlada tvrdi kako će kupovinom i prenamjenom zgrade hotela Ero povećati efikasnost rada i poboljšati disciplinu uposlenika javne uprave, u Skupštini zastupnici zbog discipline prozivaju samu Vladu. Način na koji je županijsko zakonodavno tijelo saznalo za plan izvršne vlasti je, kažu, nedopustiv.

''Po tko zna koji put, nažalost se pitam da li je Skupština birala Vladu ili je Vlada birala Skupštinu - jer skupštinski zastupnici iz medija saznaju određene informacije o radu Vlade'', kaže zastupnik Amer Zagorčić.

Iz medija će o svojoj sudbini vjerovatno saznati i uposlenici hotela Ero - oni koje ne obuhvaća sporazum o zbrinjavanju Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, a prema kojima ni županijska Vlada nema nikakvu obavezu jer je osnivač njihovog poduzeća Grad Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close