Izvještaj

VIDEO | Od šume do mora: Vlada zadovoljna poslom inspektora

Gospodarstvo / Flash | 09. 08. 2017. u 12:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 20. ožujka do 23. srpnja 2017. godine federalni i županijski inspektori su na području svih župaija Federacije BiH, izvršili 5.298 nadzora, izdali 3.514 prekršajnih naloga u iznosu od 4.408.924 KM, 508 rješenja o otklanjanju nedostataka i 171 rješenje o privremenoj zabrani rada, zapečatili 47 objekata.

Ovo je navedeno u izvještaju Federalne uprave za inspekcijske poslove o pojačanim aktivnostima s ciljem suzbijanja ''sive ekonomije'', koje provode mješoviti inspekcijski timovi, koji je danas usvojila Federalna vlada.

Ulovljeno 285 radnika ''nacrno''

U izvještajnom razdoblju su kontrolirana 5.298 subjekata i ukupno 5.305 zaposlenika i zatečeno 285 radnika ''nacrno''.

Očekuje se da će pojačane inspekcijske kontrole povećati fiskalne prihode po osnovu PDV-a i izvanproračunske prihode kroz uplate doprinosa u fondove.

Također se očekuje smanjenje broja nezaposlenih na evidencijama zavoda za zapošljavanje, a Federalna uprava za inspekcijske poslove i županijske inspekcije će tijekom ove godine organizirati kontrolne nadzore kod onih subjekata koji su u kratkom razdoblju prijavljivali i odjavljivali zaposlene.

Vlada je danas zadužila Federalnu upravu za inspekcijske poslove da, u suradnji s inspekcijama županija, dinamizira aktivnosti i tijekom četvrtog kvartala 2017. godine.
Tijekom pojačanih aktivnosti, navedeno je u informaciji, inspektori su provodili i tzv. usmjereni nadzor u nekim oblastima zbog pojava određenih problema i u skladu s određenjima Vlade Federacije BiH.

Inspekcija na moru

Tako je, zbog ljetne sezone i nakon tehničkih priprema službenog čamca kojim raspolaže Federalna uprava za inspekcijske poslove, prometna inspekcija otpočela kontrole plovnih vozila u morskom pojasu Bosne i Hercegovine (Neumu) kao i osoba koje upravljaju čamcima, skuterima, brodice, splavovima i dugim plovnim objektima.

Od 17.7. do 23.7.2017. godine je prometni inspektor za plovne objekte izdao dva rješenja, četiri prekršajna naloga od 900 KM i načinio deset službenih zabilješki u kontroli plovila. Uz ovo je i tržišni inspektor izdao dva prekršajna naloga od 500 KM zbog neposjedovanja općinskog odobrenja. Prometni inspektor za cestovni prijevoz je od 22. do 24.7. ove godine u priobalnom i tranzitnom prometnom području Općine Neum izdao osam prekršajnih naloga u visini od 3.900 KM.

Usmjereni nadzor se odnosio i na kontrolu korisnika poticaja koji su dati za zapošljavanje i samozapošljavanje. Na osnovu podataka Federalnog zavoda za zapošljavanje, inspektori rada su kontrolirali primjenu Uredbe o poticanju zapošljavanja u FBiH. Tom prilikom su kod korisnika poticaja provjeravali broj uposlenih i prijavljenih radnika i redovnu isplatu plaća. Inspektori nisu zabilježili veće prekršaje ni primjenjivali kaznene mjere, jer je, zbog velike fluktuacije, prisutan problem kontinuiranog nedostatka radne snage.

Lov na kradljivce šume

Inspektori su, u okviru usmjerenog nadzora, kontrolirali nezakonite sječe drveta koje čine šumokradice. Tako je federalna šumarska inspekcija, u suradnji s policijom, a po nalogu Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo, kontrolirala nezakonitu sječu šume. Tom prilikom su, po nalogu Tužiteljstva, uhićene osobe koja su se bavile nezakonitom sječom drveta, a federalna šumarska inspekcija je vršila procjenu količine posječene drvne mase, radi procesuiranja okrivljenih.

Uz ranije aktivnosti i upućivanje inicijativa za izmjenu propisa koji bi omogućili efikasnije suzbijanje ''sive ekonomije'', a posebno u segmentu neregistriranih subjekata nadzora, nezakonitog radnog angažmana i neprijavljenih radnika, te nelegalnog obavljanja trgovinske djelatnosti, ova uprava je usmjerila aktivnosti na izradu Akcijskog plana za borbu protiv ''sive ekonomije''. Cilj je definiranja mjera za uvođenje barijera u zakonskim propisima s ciljem sprječavanja razvoja ''sive ekonomije''.

Na kraju informacije, Federalna uprava zaključuje da su periodični pojačani nadzori, uz učešće multidisciplinarnih inspekcijskih timova sasvim opravdani.

Na taj način se stvara manje opterećenje prema subjektima nadzora zbog smanjene posjete inspekcija, uz istovremeno povećane efekte poštivanja zakonskih normi'', navela je Vlada federacije u priopćenju nakon sjednice u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close