VIDEO | Nakon 40 godina rekonstrukcija prometnice Ljubinje-Stolac
Rekonstrukcija
OBJAVA: Ponedjeljak, 20. ožujka 2017. 13:30
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Sa.M.
VIDEO | Nakon 40 godina rekonstrukcija prometnice Ljubinje-Stolac
2

Zbog dotrajalosti i širine kolničke trake, uskoro bi, novom kategorizacijom, mogao preći u niži rang, u regionalne pravce.

Otkako je izgrađen 1974. godine, put Ljubinje-Stolac nikada nije ozbiljnije rekonstruiran. U kategoriji je magistralnog, mada, zbog dotrajalosti, ne bi mogao biti ni regionalni pravac. Zbog svojevrsne izoliranosti, Općina Ljubinje, nadležnim institucijama, podnijela je zahtjev za rekonstrukciju tog pravca, piše RTRS.

Svjesno ili ne, te 1974. godine izgrađen je kolnik od pet metara, s nagibima većim od deset posto. Pred karakteristikama ovoga puta, a zbog socio-ekonomskih i strateških potreba, žmuri se desetljećima.

''Strahovito je loša putna komunikacija, dva kamiona se ne mogu mimoići. Također, svjedoci smo da dosta prijevoznika izbjegava ovaj put, idu preko Berkovića za Bileću, prema Crnoj Gori'', navodi načelnik Ljubinja, Darko Krunić.

Od Ljubinja prema Stocu, nisu rijetke prometne nesreće, nerijetko i sa tragičnim ishodom. Ovaj put samo je službeno magistralni pravac. Zbog dotrajalosti i širine kolničke trake, uskoro bi, novom kategorizacijom, mogao preći u niži rang, u regionalne pravce.

Četrnaest kilometara do entitetske granice od vozača zahtijeva dodatnu spretnost.
''Mislim da se radnja mimoilaženja u prometu ovdje ne može tako nazvati. Bolje je reći „Promašio sam šleper“, jer je takva vožnja na ovom putu'', kaže Milan Krulj.

Projektom rekonstrukcije dionica od Ljubinja do Podvrsnika bila bi širine šest metara. Projeat je dostavljen Ministarstvu prometa i veza i JP Putovi. Neizvjesno je hoće li radovi krenuti ove godine.

''Put će biti nešto kraći, predviđeno je da bude pomjeren u desnu stranu zbog podloge, a prijevoj Žegulja bit će izbjegnut'', ističe Slobodan Berić, direktor IG Instituta za građevinarstvo PC Trebinje.

Konačan odgovor, kažu u Općini, očekuju za dvadesetak dana. Neslužbeno, predračunska vrijednost iznosi oko šest i po milijuna KM.

Komentari (2)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Prikaži negativno ocijenjen komentar.
Prikaži negativno ocijenjen komentar.