Proračun

VIDEO | Milićević: Izvjesno da tranše s MMF-om neće biti

Gospodarstvo / Flash | 27. 07. 2017. u 13:00 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u drugom kvartalu ove godine u odnosu na prvi smanjila zaduživanje za 171 milijun KM", izjavila je dopremijera i federalna ministrica financija Jelka Milićević novinarima nakon sjednice Vlade FBiH.

"Nismo baš zadovoljni jer je to rezultat neimplementiranih projekta, kao što su putna infrastruktura i energetski objekti, a razlog je jer nisu stvoreni preduvjeti da bi se sredstva koristila i nisu osigurani dodatni prihodi da bi se postigla kreditna povoljnost", rekla je Milićević te dodala da je dug Federacije BiH po primicima manji za 4,71 posto.



Federacija BiH se, po riječima ministrice, temeljem obaveza prema otplati vanjskog duga zadužila 160 milijuna, a vratila 388 milijuna KM.

"Neto efekt je otprilike 220 milijuna KM obaveza više smo vratili nego što smo se zadužili", izjavila je Milićević.

Istaknula je da je FBiH suočena s problemom da vjerovano neće imati aranžman, odnosno tranše po aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

"To je sada već izvjesno, a ako i bude to će biti u zaostatku. Planirane su tri tranše, zaduženje dugoročno od 282 milijuna KM nećemo imati, ali evo imamo povećanje prihoda, imamo racionalizaciju, očekujemo i izvanredne prihode, nadam se da nećemo imati nelikvidnost proračuna", ocijenila je Milićević.

Podsjetila je da se očekuje 123 milijuna KM od ruskog duga, ali i rast poreznih prihoda i bolji rezultati od planiranih, od poreza na dobit.

Kopirati
Drag cursor here to close