Teško može vratiti i ulog

Uzgajivač smilja iz Mostara: Od ovoga nema zarade

Gospodarstvo / Flash | 20. 10. 2016. u 07:56 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od uzgajivača smilja s područja Mostara ovu kulturu zasadio je prije skoro godinu, ali plodove svog mukotrpnog rada još nije naplatio.

Uložio je značajna sredstva, oko 10.000 KM za sadnice i zemljište, kao i kasnije za brojne kemikalije koje su potrebne smilju, ali kada je došlo vrijeme za prodaju, on nije uspio pronaći kupca zbog, kako kaže, prljavih igara na tržištu.

Uspio je doći do destilerije u Posušju u kojoj je proizveo ulje od smilje, koje do danas također nije uspio prodati.

“Kada sam se opredijelio za uzgoj smilja nisam mogao ni pretpostaviti da će se ovakve stvari dešavati i da za nas proizvođače niko neće mariti. Sreća je pa sam uspio proizvesti ulje jer bih da je propalo bilje, sav trud i svo ulaganje otišlo u nepovrat. Ovako makar imam nadu da ću prodati ulje”, rekao je proizvođač koji nije želio da se otkrije njegovo ime.

Ističe da je u posao sa smiljem oko 10.000 KM, piše Fokus.ba. Od zarade po svemu sudeći neće biti ništa, jer od kompletog zasada, kako kaže dobio je oko tri litra ulja, s kojim bi, kada ga proda, trebao samo vratiti novac koji je uložio.

Nažalost, sve više na vidjelo izlazi činjenica kako potrebe za uljem od smilja na tržištu nisu tolike koliko se u medijima pisalo, što je vidljivo iz toga kako neki od vlasnika destilerija neće obnavljati plantaže nego se okreću drugim biljnim vrstama čije vrijeme tek dolazi.

Ove godine otkupna cijena smilja u Hercegovini drastično je oborena, iznosila je tek 3 KM. Otkupljivači su tvrdili da je to dobra cijena, te da su uzgajivači kalkulirali s čak i manjom, od 2,5 KM.

No, veliki broj uzgajivača uhvatio se za glavu, jer su takvom otkupnom cijenom bili samo na gubitku. Mnogi od njih, kao uzgajivač s početka priče iz Mostara, nisu željeli dati svoje smilje u bescijenje, odnosno ispod 5 KM po kilogramu. Da stvar bude gore, neki su ga na kraju davali i za 2 KM po kilogramu.

Kopirati
Drag cursor here to close