Privatizacija

Utjeha iz Vlade: Nema prodaje telekoma, samo analiza

Gospodarstvo / Flash | 07. 03. 2017. u 08:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ponavljam već mjesecima i ponovit ću još jednom: neće biti prodaje ni BH Telecoma ni HT Eroneta. Radi se o profitabilnim kompanjama i mi smo zadovoljni njihovim poslovanjem'', izjavio je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, za agenciju Patria.

Dodao je kako se ne smije zaboraviti da je tržište u ovom segmentu jako konkurentno.

''Da bi poboljšali poslovanje oba telekoma mi smo, kao vlasnik, angažirali svjetske stručnjake da naprave analizu i da nam predlože što dalje raditi kako bi oba telekoma poslovala bolje i donosila veći profit'', rekao je Novalić.

Goran Miraščić, savjetnik federalnog premijera rekao je za Dnevni avaz kako su otvorene sve opcije kada je riječ o eventualnom restrukturiranju BH Telecoma i HT Mostar, ali da sigurno neće doći do privatizacije, odnosno prodaje većinskih paketa dionica koje su u državnom vlasništvu.  

Naime, Vlade Federacije BiH bi u sljedećih ''sedam do deset dana'' trebala potpisati ugovor s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o izradi dubinske financijske analize kompanija BH Telecom i HT Mostar.

Potvrdivši ovu informaciju, Miraščić je istaknuo kako se radi o preuzetim obvezama iz Pisma namjere s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

''Riječ je o provođenju sveobuhvatne analize kako bi se točno vidjelo kako stoje ove kompanije te njihovi organizacijski dijelovi. Nakon što se to uradi, Vlada i menadžment tih kompanija će dogovoriti daljnje korak. Cilj je uvećanje profitabilnosti obje kompanije'', rekao je Miraščić.

Dodao je kako Vlada ima svoje analize, a kompanije svoje.

''Mi često idemo na tržište i posuđujemo novac, a vrlo je moguće da restrukturiranjem možemo unaprijediti i uvećati profitabilnost domaćih firmi. Ali ne može ništa bez dubinske analize'', istaknuo je Miraščić.

Generalni direktor BH Telecoma Mirsad Zaimović rekao je za Dnevni avaz kako je upoznat s odlukom Vlade o provođenju dubinske analize u ovoj kompaniji.

''S druge strane, nama ta dubinska analiza u smislu restrukturiranja neće kazati ništa novo u odnosu na ono što znamo. Mi konstantno radimo na smanjenju broja zaposlenih. Danas imamo oko 150 ljudi manje nego prije dvije godine'', rekao je Zaimović.

Naglasio je kako se u mnogim aspektima ne mogu praviti usporedbe BH Telecoma s konkurencijom.

''Mi smo firma koja nije naslonjena ni na jednu veću kompaniju. Ali stojimo sasvim stabilno. Imali smo u posljednjih deset godina rekordno tržišno učešće u mobilnoj telefoniji, stabilizirali smo prihode, a dobit bi trebala biti i ove godine iznad planirane'', rekao je za Avaz Zaimović.
Nedavno je u intervjuu Večernjem listu, predsjednik Uprave HT Mostar Vilim Primorac , rekao kako je pitanje privatizacije ''u posljednje vrijeme jako aktualno''.

''Naš zadatak je stabilizirati poslovanje, optimizirati troškove, povećati tržišni udio i podignuti se na višu tehničku razinu. Očito je da će se u budućnosti događati ozbiljne promjene na području telekomunikacija u cijeloj regiji, ali o tome će odlučivati naši vlasnici", rekao je Primorac.

Rekao je kako je, prema napravljenim internim financijskim izvješćima poslovanja za 2016. godinu, tvrtka uspješno završila poslovnu godinu s pozitivnim rezultatom i ostvarenjem profita.

Kopirati
Drag cursor here to close