Kapitalni projekt

Uskoro počinje izgradnja brze ceste Mostar-Široki Brijeg-Hrvatska

Gospodarstvo / Flash | 30. 10. 2016. u 10:45 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pokretanje natječajne procedure za brzu cestu Mostar – Široki Brijeg – granica s Hrvatskom očekuje se u ovoj godini, a realizacija projekta bit će u 2017. godini, potvrđeno je Večernjom listu iz Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH.

Riječ je o projektu koji bi trebao popraviti prometnu vezu između Mostara i granice s Republikom Hrvatskom.

Naime, riječ je o cesti koja bi se nalazila na trasi Mostar – Široki Brijeg – Grude – Zagvozd, a kojom bi se povezali čvor Mostar na autocesti na koridoru Vc s čvorom Zagvozd na Dalmatini, odnosno Jadransko-jonskoj autocesti.

Kako navode iz JP Autoceste Federacije BiH, riječ je o prometnici dugoj 66 kilometara. “Početak trase brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica s Hrvatskom duge 66 km predstavlja priključak na koridor Vc na širem području Mostara, piše Večernji list. Za dio brze ceste (od čvora Polog prema granici s Republikom Hrvatskom) postoji ranije izrađena tehnička dokumentacija na nižim razinama razrade”, navode iz Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH.

Dodaju kako, zbog određenih poteškoća, dio planiranih aktivnosti vezanih uz ovu brzu cestu nije realiziran u ovoj godini.

''S obzirom na to da do sada nije usvojen prostorni plan Federacije Bosne i Hercegovine, koji je temeljni akt za izradu projekata, kao i da je tek u srpnju 2016. godine usvojena strategija prometa na razini Bosne i Hercegovine, neke od aktivnosti predviđene za 2016. godinu nisu mogle biti realizirane'',stoji u odgovoru iz Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH.

Ističu i kako su se, nakon osvajanja prometne strategije Bosne i Hercegovine, stekli uvjeti za pokretanje postupka nabave i izrade općeg projekta brze ceste i odgovarajućih studija.

''riječ je o prethodnoj procjeni utjecaja na okoliš, prometnoj studiji i preliminarnoj studiji opravdanosti u cilju odabira koridora brze ceste za daljnju razradu'', navode iz JP Autoceste FBiH.

Uz ovu brzu cestu, na listi 11 kapitalnih investicijskih projekata za FBiH u sektorima poljoprivrede, energetike, industrije, prometa, turizma i zaštite okoliša, našao se i projekt modernizacije i ubrzanja magistralne ceste Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Livno, za čiju je realizaciju potrebno osigurati 89.000,000 KM, a za izgradnju su potrebne tri godine. Ovaj je projekt od iznimne važnosti za bh. Hrvate zbog toga što povezuje tri većinski hrvatske županije - HNŽ, ZHŽ i HBŽ.

''Cilj ovoga projekta je povezivanje Mostara s Livnom, a potom bi se taj pravac spojio s Republikom Srpskom, preko Bosanskog Grahova s autocestom Gradiška-Banja Luka, a dalje bi se pravac povezao sa Republikom Hrvatskom'', kazao je ranije Denis Lasić, federalni ministar prometa i veza.

Kopirati
Drag cursor here to close