Opet

UNO BiH oživljava trošarine na pivo i sokove

Gospodarstvo / Flash | 27. 05. 2017. u 07:37 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH najavili su u petak da su Upravnom odboru (UO) UNO BiH dostavili novi stari prijedlog seta zakona o trošarinama.

Kako je "Nezavisnim" rekao Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH, riječ je o prvom prijedlogu koji je UO UNO BiH uputio Vijeću ministara BiH, a to je da se trošarine uvedu i na alkoholna i bezalkoholna pića i pivo.

"UO UNO BiH će ovaj prijedlog razmatrati na sjednici koja je zakazana za ponedjeljak u Sarajevu", rekao je Kovačević.

Međutim, "Nezavisnim" je iz Kabineta Vjekoslava Bevande, ministra financija i trezora BiH i predsjedavajućeg UO UNO BiH, potvrđeno da trošarine nisu na dnevnom redu sjednice UO UNO, te da je Bevanda rekao sve što je imao o trošarinama. Saznajemo da će na dnevnom redu sjednice biti 21 točka plus dvije dopunske. Miro Džakula, direktor UNO BiH, ranije je pojasnio da je potrebno uskladiti kompletne zakone o trošarinama i o PDVu sa zakonskom regulativom EU, kao i da će izmjene Zakona o trošarinama doprinijeti razvoju i pokretanju investicijskih projekata, što će rezultirati rastom bruto domaćeg proizvoda. Ovaj prijedlog trebalo bi da omogući i rekonstrukciju i sanaciju zdravstvenih fondova i ustanova.

Damir Bećirović (DF), član Komisije za financije i proračun Zastupničkog doma BiH, ističe da bi neko trebalo pred organima pravde da odgovara za konstantno guranje ovog seta zakona u parlamentarnu proceduru, pišu Nezavisne.com.

"Taj prijedlog koji sad UNO BiH upućuje UO UNO BiH bio je već pred Komisijom i nije prošao. Obrazloženje je bilo da se uvođenjem trošarina na alkoholna, bezalkoholna pića i pivo pomaže obnova zdravstvenog fonda. Sve je to prihvatljivo, ali prvo treba pred lice pravde dovesti one koji su uništili, pokrali zdravstvene fondove i opljačkali kliničke centre, pa onda krenuti u sanaciju. Što se tiče izgradnje autocesta i cesta, taj novac koji bismo dobili od povećanja trošarina na naftu i naftne derivate otišao bi za isplatu sudskih procesa koji se vode pred međunarodnim sudovima, a zbog nelegalnih davanja poslova nekim firmama", rekao je Bećirović.

Da bi BiH dobila drugu tranšu kredita od Međunarodnog monetarnog fonda mora usvojiti i set zakona o trošarinama na naftu i naftne derivate, što je i Bakir Izetbegović, lider SDA i član Predsjedništva BiH, ponovio u petak. Rekao je da je za dalji snažan iskorak k ekonomskoj stabilizaciji neophodno pokrenuti ciklus izgradnje prometne i energetske infrastrukture u BiH.

"Kako bismo povukli povoljne kredite međunarodnih banaka, potrebno je ispuniti uvjet koji je postavio MMF uvođenje trošarine od 15 feninga na cijenu goriva. Trošarina u Srbiji iznosi 89 feninga, a u Hrvatskoj 101 fening. Srbija i Hrvatska grade autoputove, BiH već dvije godine ne gradi", poručio je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close