Dodijeljena priznanja

Unatoč situaciji u BiH 100 najvećih kompanija je ostvarilo prihode od 20,4 milijarde KM

Gospodarstvo / Flash | 01. 07. 2015. u 14:03 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbor 100 najvećih kompanija u BiH ove godine Poslovne novine realizirale su u suradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH (VTK BiH), a dodjela priznanja kompanijama koje su u prošloj godini ostvarile najbolje rezultate poslovanja održana je danas u VTKBiH u Sarajevu.

U kategoriji 'velike kompanije' najveći ukupni prihod u 2014. godini ostvarila je Optima GRUPA d.o.o. Banja Luka (1.072.365.925 KM), najveću neto dobit Telekomunikacije Republike Srpske a.d. Banja Luka (106.496.171 KM), dok je najveći izvoznik ArcelorMittal d.o.o. Zenica s ostvarenih 408.220.440 KM izvoza.

Među 'srednjim kompanijama' priznanja su dodijeljena za Prevent Components d.o.o. Goražde koji je na prvom mjestu po ukupnom prihodu od 8.686.910 KM, zatim za Budo - Export d.o.o Žepče koji zauzima prvo mjesto po neto dobiti od 3.367.134 KM, te za SIM Technik d.o.o. Kotor - Varoš koji je na prvom mjestu s ostvarenih 6.972.428 KM izvoza.

U kategoriji 'male kompanije' po ostvarenom ukupnom prihodu na prvom mjestu je Starline d.o.o. Sarajevo s ostvarenih 9.268.534 KM, najveću neto dobit ostvarila je Cordia d.o.o. Banja Luka od 1.467.065 KM, a među izvoznicima na prvom mjestu je S.A.I.L.A. Wood d.o.o. Žepče s ostvarenih 3.231.804 KM izvoza.

'Srebreni pečat' - specijalno priznanje Poslovnih novina za ukupne rezultate poslovanja u 2014. godini, koji podrazumijevaju doprinos razvoju bh. gospodarstva i doprinos lokalnoj zajednici, ove godine dodijeljen je Rudniku mrkog uglja Banovići d.d. Banovići. Po ukupnom prihodu i ostvarenom izvozu u 2014. na rang-listama Poslovnih novina ovaj rudnik je među prvih 50 kompanija, dok je prema neto dobiti na 73. poziciji.

Dodjeli priznanja najuspješnijim kompanijama prethodila je panel diskusija o temi '100 najvećih u BiH u svjetlu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH Europskoj zajednici'.

Na svečanosti je prezentiran i znak/pečat 100 najvećih u BiH koji će ubuduće kompanije moći službeno koristiti na svojim memorandumima, materijalima, web portalima, dokumentima i slično, kao referencu da su se našle rangirane među 100 najvećih u BiH.

''Nakon socijalnih nemira lani, potom poplava, pa općih izbora, neformiranja vladajućih struktura i godina ekonomske krize 100 najvećih kompanija u BiH ipak je ostvarilo veće ukupne prihode nego godinu prije i to oko 20,4 milijarde KM. Sveukupni izvoz je također veći u 2014. i iznosio oko 4,2 milijarde KM, a sveukupna neto dobit prešla je jednu milijardu KM'', izjavila je Alena Ahmetspahić - Fočo, urednica Poslovnih novina.

Dodala je da kao i proteklih godina, najveću neto dobit ostvaruju javna poduzeća. Prva tri ukupno su ostvarila u 2014. godini 233 milijuna KM, ipak, manje nego godinu prije kada su ostvarila 394,9 milijuna neto dobiti. Slijede ih četiri kompanije u privatnom vlasništvu, koje ukupno ostvaruju 132,3 milijuna neto dobiti.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić podsjetio je na aktivnosti ove gospodarske asocijacije u prethodnom periodu koje su poduzete radi promocije i plasmana bh. proizvoda na inotržištu.

U obraćanju novinarima menadžer za komunikacije u ArcelorMittalu Dijana Božić-Srdanović, komercijalni direktor Optima Grupe Novak Damjanović, portparolka Prevent grupacije u BiH Aida Salkić, direktor SIM Tehnika Ivica Marić, predstavnik kompanije S.A.I.L.A. Wooda Asim Šabić i direktor kompanije Starline d.o.o. Haris Guso istakli su da im ovo priznanje predstavlja poticaj za daljnje uspješno poslovanje i realizaciju njihovih projekata.

Kopirati
Drag cursor here to close