Zakon

Umirovljenici ogorčeni

Gospodarstvo / Flash | 01. 08. 2017. u 12:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez udruženja umirovljenika u FBiH i Savez županijskih udruga umirovljenika uputili su Zastupničkom domu Parlamenta FBiH prosvjed povodom usvojenog amandmana na Zakon o MIO.

Oni podsjećaju da je na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH 25. srpnja usvojen amandman na Zakon o MIO kojim se vraća pravo na prijevremeno umirovljenje.

''Prenosimo vam ogorčenje 410.000 umirovljenika, koji su u tom vašem činu prepoznali nebrigu zastupnika za materijalni položaj umirovljenika i rješavanje problema propalih firmi i socijalnog statusa njihovih zaposlenika tako što će ih poslati u mirovinu koju još nisu zaradili i koju će dobivati iz mirovinskog fonda tako da se postojećim umirovljenicima uzme dio koji su radom zaradili'', navode iz Saveza udruženja umirovljenika u FBiH i Savez županijskih udruga umirovljenika.

Dodaju da su na istoj sjednici usvojene izmjene i dopune Zakona o povoljnijim mirovinama na način da se nekim kategorijama povećavaju mirovine, ''što će uz usvajanja navedenog amandmana za Zakon o MIO predstavljati dodatno opterećivanje i Fonda FZ MIO i Proračuna FBiH''.

''To u paketu znači da su naši zahtjevi za povećanje starosnih mirovina beznadežni vapaj'', navodi se u dopisu te dodaje da su zastupnici ovim odlukama pokazali da ih uopće ne zanima položaj umirovljenika.

Savez udruženja umirovljenika u FBiH i Savez županijskih udruga umirovljenika od Zastupničkog Doma Parlamenta FBiH očekuju da poništi navedene odluke, a od Vlade Federacije BiH i Doma naroda Federacije BiH da poduzmu sve da amandman na Zakon o MIO ne bude u konačnici usvojen.

Kopirati
Drag cursor here to close