ne mogu kupiti lijekove

Umirovljenici iz Mostara poručuju: Živimo u zoni siromaštva

Gospodarstvo / Flash | 27. 05. 2016. u 06:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na redovitoj godišnjoj skupštini Saveza županijskih udruga umirovljenika u Federaciji BiH, održanoj u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača", izraženo je krajnje nezadovoljstvo jer većina umirovljenika živi u zoni siromaštva te nisu u mogućnosti kupovati lijekove. Samim tim i smrtnost umirovljenika u znatnom je porastu, istaknuto je na skupštini.

Predsjednik Saveza županijskih udruga umirovljenika u FBiH Ivo Kožul na skupštini je, između ostalog, istaknuo kako ovako lošem položaju umirovljenika sigurno nisu doprinijeli sami umirovljenici, nego sve dosadašnje vlade u Federaciji zbog korištenja proračuna MIO kao izvora sredstava za rješavanje socijalnih i drugih pitanja, piše Večernji list BiH.

''To je iz godine u godinu dovodilo Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje u sve gori položaj, a sada je u deficitu više od jedne mirovine (190 milijuna KM) umjesto da ima jednu mirovinu u pričuvi'', naglasio je Kožul.

U cilju vraćanja ugleda umirovljeničkoj populaciji, Savez županijskih udruga umirovljenika postavio je vrlo skromne zahtjeve, za sad, Vladi Federacije, i to da se mirovine isplate do 5. u sljedećem mjesecu, sanaciju deficita Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, povećanje mirovina za 5%, donošenje seta zakona koji proizlaze iz reforme mirovinskog sustava, isplatu pomoći obitelji za slučaj smrti umirovljenika, osiguranje sredstava za rehabilitaciju umirovljenika, dopunu Zakona o porezu kako bi udruge bile oslobođene plaćanja poreza na sredstva od članarine i pomoći umirovljenicima, 20% od velike privatizacije usmjeriti u proračun MIO.

Na skupštini su pozdravljeni pozitivni rezultati Vlade u posljednja 4 mjeseca, no isto tako, istaknuto je kako položaj umirovljenika najbolje oslikava činjenica da košarica za četveročlanu obitelj iznosi 1800 KM, a samo za hranu i komunalije potrebno je 1200 KM. S obzirom na to da je prosječna mirovina 367 KM, što je 3,30 puta manje od minimalne potrebe za život, to je stvarnost umirovljeničke populacije, naglašeno je na skupštini.

Kopirati
Drag cursor here to close