Zabrinutost?

Ukrajina obustavila uvoz ruskog plina, Europa zasad bez posljedica

Gospodarstvo / Flash | 12. 11. 2013. u 07:55 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski Naftogaz prošlog je petka obustavio uvoz ruskog prirodnog plina zbog spora oko cijena, rekli su agenciji Reuters izvori u industriji i ruskom Gazpromu.

To za sada nije utjecalo na protok plina prema Europi preko Ukrajine.

Obustava se događa tek nekoliko tjedana prije nego što bi Kijev trebao potpisati sporazum o slobodnoj trgovini s Europskom unijom, a koji je razljutio Moskvu.

Izvor iz ukrajinske plinske industrije rekao je da je tvrtka Ukrtransgaz, koja upravlja plinovodima, naložila u petak Naftogazu da prestane kupovati ruski plin.

Ukrajina koja plaća 400 dolara za 1000 prostornih metara ruskog plina, što je jedna od najviših cijena u Europi, zatražila je od Moskve da smanji cijene koje smatra pretjeranim za svoje gospodarstvo i postupno je smanjivala uvoz ruskog plina.

Rusija oko pola svog plina za Europu prenosi kroz Ukrajinu. Jedan od dužnosnika Gazproma rekao je da ova situacija nije utjecala na protok plina za europske klijente preko Ukrajine.

Svi zahtjevi za izvoz su ispunjeni, rekao je.

Zabrinutost za opskrbu plinom dolazi u osjetljivom trenutku za Europu čiji će drugi najveći opskrbljivač plinom, Norveška, ove zime smanjiti proizvodnju zbog obnove plinskih polja.

Kopirati
Drag cursor here to close