72,5 milijuna $

Udruženje poslodavaca FBiH: Novac od klirinškog duga uložiti u gospodarstvo

Gospodarstvo / Flash | 11. 08. 2017. u 13:30 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine najoštrije se protivi da se sredstva dobivena naplatom klirinškog duga od Rusije u dijelu koji pripada FBiH, a radi se o iznosu od oko 72,5 milijuna američkih dolara, utroše za saniranje Fonda MIO/PIO i socijalna davanja u FBiH, priopćeno je iz Udruženja.

Ističu da su sredstva dobivena naplatom klirinškog duga rezultat gospodarskoj aktivnosti kompanija iz Bosne i Hercegovine realiziranih prije rata na tržištu tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

"Umjesto da se ta sredstva vrate gospodarstvu, kroz jačanje kompanija u FBiH, izgradnju infrastrukturnih objekata, kao što su ceste, bolnice, škole i na osnovu njih ostvari dodatna vrijednost za sve građane FBiH, predlaže se da se ona iskoriste za krpljenje proračunskih rupa, saniranje Fonda MIO/PIO, socijalna davanja", naveli su iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Naglašavaju da Vlada Federacije BiH mora biti svjesna da upotreba sredstava dobivenih naplatom klirinškog duga od Rusije neće trajno, nego samo privremeno, riješiti problem Fonda MIO i socijalnih davanja u FBiH. Dodaju da su za trajno rješenje problema Fonda MIO/PIO i socijalnih davanja u FBiH potrebne suštinske reforme penzionog i socijalnog sustava, ali i poreznog sustava FBiH, što podrazumijeva donošenje i primjenu novih zakona i novi sistemski pristup ovim oblastima.

"Upravo zbog činjenice da nema napretka u provedbi ovih reformi Međunarodni monetarni fond nije odobrio isplatu druge tranše kredita od 155 milijuna KM, što je dodatno poljuljalo proračune u BiH, uključujući i proračun FBiH. Sada se te proračunske rupe pokušavaju 'zakrpiti' sredstvima dobivenim od klirinškog duga", stoji u priopćenju Udruženja poslodavaca FBiH.

Tvrde da je ulaganje sredstava ostvarenih na osnovu naplate klirinškog duga u jačanje realnog sektora gospodarstva u FBiH i infrastrukturu ulaganje u nove tehnologije, povećanje izvoza, povećanje BDP-a države, što automatski dovodi do otvaranja novih radnih mjesta, povećanja naplate indirektnih i direktnih poreza, a samim tim trajnijeg stabiliziranja penzionog i zdravstvenog fonda te sigurnijih socijalnih davanja.

"Zbog svega navedenog, insistiramo da se sredstva koja je FBiH dobila naplatom klirinškog duga od Rusije vrate onome tko ih je i zaradio - gospodarstvo Federacije BiH. Pozivamo ministre u Vladi FBiH, predstavnike vlasti u FBiH, da odbiju još jedno 'krpljenje proračunskih rupa' preko leđa gospodarstva, uposlenika i svih građana FBiH", poručuju iz Udruženja.

Kopirati
Drag cursor here to close