Retroaktivna primjena

Udruga poslodavaca FBiH optužuje Vladu da obmanjuje Ustavni sud

Gospodarstvo / Flash | 20. 03. 2017. u 16:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga poslodavaca FBiH smatra neprimjerenim i neosnovanim izjašnjenje Vlade Federacije BiH u vezi sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti člana 61. stav 1. Zakona o porezu na dobit kojeg je Ustavnom sudu FBiH podnio potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, priopćeno je iz Udruge.

U priopćenju za javnost se navodi kako je osnovni problem retroaktivna primjena novog Zakona.

''Suprotno javno iznesenim navodima Vlade FBiH da vlasnici izvozno orijentiranih poduzeća dobit poduzeća uzimaju za sebe i za osobno bogaćenje, Udruga poslodavaca FBiH je Ustavnom sudu dostavilo dokaze da su to neistine i da je ogromna većina izvoznika redovno reinvestirala dobit u nabavku nove opreme, proširenje proizvodnje, te otvaranje novih radnih mjesta. Za razliku od inozemnih uvoznika, bh. izvoznici ako žele ostati konkurentni na ino-tržištu, nemaju taj luksuz povlačenje dobiti za vlasnike'', ističu iz UP FBiH.

Optužuju Vladu FBIH da obmanjuje javnost i Ustavni sud kada tvrdi da bh. izvoznici nisu do sada koristili porezno oslobođenje za otvaranje radnih mjesta. Samo u sektoru prerađivačke industrije, gdje su masovno prisutni izvoznici, od 2015. do 2016. godine, kako se tvrdi, povećan je broj za 2.600 radnih mjesta.

''Javnost treba znati da će zbog retroaktivnih mjera FBiH kroz novi Zakon o dobiti sada otvaranje novih 2.000-2.500 radnih mjesta biti ugroženo koje su izvoznici planirali da otvore'', navodi se u priopćenju za javnost UP FBiH.

Udruga spornim smatra i obrazloženje Vlade FBiH da se ukidanjem oslobađanja od poreza na dobit za izvoznike uspostavlja poštena podjela opterećenja među poreznim obveznicima i lojalna konkurencija među poduzećima. Ističu da Vlada time negira bh. izvoz kao javni interes i nameće izvoznicima 'lojalnu konkurenciju' s kompanijama iz inozemstva koje uživaju brojne povlastice u matičnim zemljama i u BiH "gdje uvoznici slobodno i bez prepreka uvoze što hoće i u količinama koje žele".

''Nikakva pravna sigurnost nije ugrožena kako to dramatizira Vlada FBiH. Ako Ustavni sud BiH prihvati privremenu mjeru za izvoznike, Zakon će ostati na snazi, a bit će ispravljen u dijelu koji se tiče izvoznika, dok će novih 2.500 radnih mjesta biti otvoreno'', navodi u priopćenju UP FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close