Dom Sv. Franje

Udruga pčelara 'Matica' Mostar organizira stručni skup na temu 'Bolesti pčela'

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 30. 03. 2012. u 10:52 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga pčelara „Matica“ Mostar organizira stručni skup na temu „Bolesti pčela“ u nedjelju 1. travnja 2012. s početkom u 17h u Domu Sv. Franje u Ilićima, Mostar.

Postoji najmanje 15 faktora koji mogu izazvati uginuće pčela, a treba podsjetiti i na to da se to događa već desetljećima, ali su se pčelinje zajednice, srećom, uvijek uspijevale oporaviti, no važno je kako u budućnosti nastaviti rješavati ove probleme, ističe Boras Kvesić predsjednik U.P „Matica“ Mostar.

Zbog stručnosti te poznavanja situacije na području bivše države, Europe i svijeta predavač o temama vezanim za bolest pčela i suzbijanje istih će biti dr. vet. med. Zlatko Tomljanović iz Zagreba, stručni je savjetnik u Hrvatskom pčelarskom savez te voditelj je COLOSS upitnika, aktivnog monitoringa gubitaka pčelinjih zajednica u Hrvatskoj u okviru COST Projekta FA 0803.

Važno je za istaknuti kako je Vijeće ministara poljoprivrede Europske Unije 17. svibnja 2011. u Bruxellesu usvojilo zaključke o zdravstvenoj zaštiti pčela .

Ovim zaključcima se ističe važnost pčelinjih zajednica koje imaju neizmjeran utjecaj na biološku raznolikost, te zbog oprašivanja igraju ključnu ulogu u poljoprivredi.

S obzirom na to da je u posljednje vrijeme zabilježen porast uginuća pčelinjih zajednica, kako u Europi tako i izvan granica EU, što je izazvalo snažnu zabrinutost medonosnih europskih zemalja, nužno je unaprijediti sustav nadziranja i znanstvenih spoznaja o zdravlju pčela.

Boras Kvesić ističe kako Udruga pčelara „Matica“ Mostar ima za cilj razvijanje i unapređenje pčelarstva kao gospodarske grane, objedinjavanje rada pčelarskih udruga te promocije pčelarstva u svijetu sukladno tomu organiziramo ovaj stručni skup koji je prvi u nizu planiranih koji će se baviti ovim tematikama.

Kopirati
Drag cursor here to close