Veliki uspjesi

Učinjen značajan iskorak u razvoju organske proizvodnje u BiH

Gospodarstvo / Flash | 12. 01. 2014. u 10:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez Organsko Federacije BiH kroz svoje promotivne aktivnosti tijekom 2013. napravio je značajan iskorak u razvoju organske proizvodnje, a ujedno i dao doprinos otvaranju novih radnih mjesta kroz zapošljavanje i samozapošljavanje stanovništva u ruralnim područjima.

''Kada sumiramo 2013. možemo s pravom reći da je Savez zabilježio dobre rezultate kako na lokalnoj, tako i na međunarodnoj razini'', izjavio je predsjednik Saveza Organsko FBiH Sejad Herceg.

On je podsjetio da su održali četiri manifestacije Dani organske proizvodnje na području Srednjobosanske županije, tri na području Zeničko-dobojske županije, kao i četiri manifestacije u Sarajevskj županiji.

Organizirali su i dva međunarodna sajma - Dani maline u Novom Travniku, sedmi put, te Organik Sarajevo 2013, koji je održan na Trgu djece Sarajeva. Također, održana su i dva regionalna sajma - Sajam zdravlja mladih u Travniku i sajam poljoprivrede Zlatna jesen u Bugojnu.

''Možemo reći da smo doprinijeli povećanju organske proizvodnje, kako proizvoda, tako i obradivih površina, bez obzira na to što nismo imali poticaj ni na županijskoj, niti na federalnoj razini, s tim da je jedino Sarajevska županija izdvojila podršku za organske proizvođače i tako im sufinancirala njihove troškove za certifikaciju'', dodao je Herceg.

Govoreći o aktivnostima u protekloj godini, Herceg je posebno izdvojio da su kao Savez i nevladina organizacija zajedno sa svojim partnerima uspjeli animirati Europsku komisiju i dobiju jedan proejkt prekogranične suradnje sa Republikom Srbijom, a implementacija tog projkta nastavlja se u 2014. i 2015. godini.

Po njegovim riječima, projekat ENO Agri traje 20 mjeseci, vrijedan je 390 tisuća eura, a cilj je unaprjeđenje konkurentnosti prekograničnog ruralnog područja BiH i Srbije kroz poboljšanje poljoprivrede, te jačanje i poboljšanje organske poljoprivredne proizvodnje i izgradnju kapaciteta u sektoru organske poljoprivrede.

U 2013. je putem ovog projeketa otvoren Centar za podršku proizvođačima organske poljoprivrede u Sarajevu, a u narednom razdoblju planirane su različite manifestacije organskih proizvođača i edukativne radionice za djecu.

Herceg je podsjetio da je Turska agencija za podršku i saradnju - Tika, donirala Savezu Organsko FBiH 15 promotivnih drvenih kućica i 15 promotivnih drvenih štandova.

''Nastavljamo i s tim projektom stalnih postavki promotivnih izložbenih kućica, koji je još jedna aktivnost Saveza u nastojanju da pomogne poljoprivrednim proizvođačima sektora organske proizvodnje kako u plasmanu njihovog proizvoda, tako i u edukaciji građana o vrijednosti ovih proizvoda'', izjavio je Herceg.

Kopirati
Drag cursor here to close