Proizvodnja meda

U Trebinju se okupili pčelari iz Hercegovine i Crne Gore

Gospodarstvo / Flash | 29. 09. 2015. u 19:18 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Trebinju je danas održana prekogranična konferencija projekta "Tipični proizvodi kao pokretač razvoja ruralnih područja TERRA Putovi meda kroz Durmitor i Hercegovinu“, priopćeno je iz Udruženja "Link" Mostar.

Konferencija je organizirana u suradnji projektnih partnera: Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK (Mostar) i Udruženja "Okusi Hercegovinu“ (Mostar) iz Bosne i Hercegovine i Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore i Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma iz Crne Gore. Konferenciji su prisustvovali predstavnici proizvođača meda i udruženja pčelara iz prekograničnog područja.

Na konferenciji su predstavljene dosadašnje implementirane aktivnosti, provedeno istraživanje na terenu koje se odnosilo na popisivanje individualnih proizvođača meda, udruženja pčelara, predstavnika ugostiteljskog i turističkog sektora, njihovih trenutnih kapaciteta, aktivnosti i prepreka na koje nailaze u svakodnevnom radu. Također su predstavljene i planirane aktivnosti u okviru projekta.

Radivoje Maksimović je izvršio prezentaciju provedenog istraživanja na području 9 općina u Bosni i Hercegovini. Zaključak je da su pčelari prilično dobro organizirani, ali da postoji prostor za poboljšanje pogotovo u pogledu financiranja. Pored toga istaknuto je da su svi anketirani iskazali zainteresiranost za sudjelovanjem u projektu budući da je u ovom sektoru kontinuirana nadogradnja, edukacija i povezivanja sa drugim proizvođačima neophodna.

Predsjednik Udruženja pčelara "Leotar“ Obrad Ninković je predstavio rad udruženja, kapacitete koje posjeduju i problematiku na koju nailaze. Istaknuti su problem proizvodnje patvorenog meda te berba ljekovitog bilja koja se nekontrolirano odvija i potreba za sadnjom medonosnog bilja.

Svetlana Vujičić, izvršni direktor Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma predstavila je rezultate provedenog istraživanja na području 6 općina iz Crne Gore.

Vlado Radulović, tajnik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, predstavio je rad Saveza. Između ostalog, Savez je zadužen za praćenje stanja razvoja pčelarstva u CG učešće u izradi pod zakonskih akata iz oblasti pčelarstva kao i pružanju podrške pčelarima u pripremi projekata. Također je istaknuto kako nelegalna prodaja meda predstavlja ozbiljan problem.

Predstavljena je i "Kuća meda“ koja je otvorena u srpnju 2015., financijski podržana od vlade Crne Gore i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, a koja će biti zadužena za preradu voska, invertni sirup i pogače, otkup i prodaju meda, edukaciju pčelara itd.

Kopirati
Drag cursor here to close