Ljubitelji ptica

U Tomislavgradu završni dan trećeg ornitofestivala u BiH

Gospodarstvo / Flash | 23. 11. 2014. u 12:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Eco selu Grabovica u Tomislavgradu danas se u organizaciji udruge Naša baština iz Tomislavgrada, udruge Naše ptice iz Sarajeva te inozemnih partnera (Oxfam i EURONATUR) održava završni dan Trećeg ornitofestivala u BiH.

Po riječima Denisa Radoša iz udruge Naša baština, otvaranje konferencije je upriličeno u petak, a na sam dan otvaranja održana je radionica o krivolovu u organizaciji Oxfama-a (Italija).

''Izražena je potpora razvoju regularnog lova te potreba za jačim angažmanom i suradnjom između lovačkih udruga i nevladinog sektora koji se bavi zaštitom prirode'', kazao je Radoš.

Drugi dan konferencije obilježila su plenarna izlaganja organizatora na teme o jadranskom migratornom putu i migracijama ptica u BiH i mogućnostima razvoja birdwatchinga na području Tomislavgrada, a osobito okolici Grabovičke planine.

Ostali dio drugog dana ornitofestivala protekao je u predstavljanju radova sudionika te u raspravi oko brojnih tema.

''Jedan od tih zanimljivijih radova govorio je o mogućnostima razvoja turizma temeljenog na promatranju ptica (birdwatchingu) tako su sudionici saznali da se brojni turisti starije životne dobi, koji dolaze iz zemalja poput Velike Britanije, Njemačke i drugih zemalja, odlučuju posjećivati krška polja Dinarida, među ostalim i Duvanjsko, upravo radi promatranja ptica, ali i uživanja u lokalnoj ponudi, prije svega gastronomskoj'', istaknuo je Radoš.

Dodao je kako je to novi tip turizma koji otvara brojne perspektive za razvoj i pruža priliku mladim i visokoobrazovanim stručnjacima iz područja prirodnih znanosti.

U sklopu ornitofestivala u subotu su održane i dvije radionice: ''Zaštita ptica na jadranskom migracionom putu“ i ''Krška polja kao IBA područja i mogućnost razvoja birdwatchinga na njima“.

Za nedjelju je organizator sudionicima ornitofestivala rezervirao ekskurzijsku posjetu značajnim područjima za obitavanje ptica koje se nalaze na Buškom jezeru i Livanjskom polju.

Idući ornitofestival planiran je na Kozari.

Kopirati
Drag cursor here to close