Kriza prije ili kasnije

U što uložiti u slučaju nove globalne recesije?

Gospodarstvo / Flash | 10. 07. 2017. u 12:14 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako Europa tek sad izlazi iz krize koja je počela prije desetak godina, globalno gospodarstvo je već 2010. godine izašlo iz recesije i nastavilo rast. To znači da trenutni ekonomski poluciklus traje već sedam godina, što je iznadprosječno dugo.

Naime, u posljednjih 80 godina, gospodarstvo SAD-a u prosjeku raste 5-6 godina, nakon čega dolazi do recesije koja traje godinu do dvije. Za vrijeme recesije gotovo uvijek dođe do velikog pada cijena dionica, udjela u investicijskim fondovima, ali i kamatnih stopa, pa se štednja u bankama manje isplati nego u dobrim ekonomskim vremenima.

S obzirom na to da će svijet prije ili kasnije ponovno pasti u ekonomsku krizu, u što je najbolje uložiti vlasititi kapital u takvoj situaciji?

Valute

Nekoliko valuta ima status sigurnog utočišta u nesigurnim vremenima, a to su američki dolar, švicarski franak i japanski jen. Zbog povećanje potražnje na početku svake rececije i/ili političke krize, vrijednost ovih valuta značajno poraste, pri čemu je moguće profitirati.

Američki dolar jača zbog stajališta velike većine investitora na financijskim tržištima da će zbog veličine gospodarstva, političke i vojne moći, upravo SAD najlakše izaći iz krize.

Švicarski franak jača zbog stabilnosti švicarskog gospodarstva i povjerenja u švicarski bankovni sustav, dok japanski jen jača zbog izvozno orjentiranog gospodarstva koje bi također probleme trebalo prebroditi lakše nego većina ostalih zemalja.

Plemeniti metali

Za vrijeme kriza u pravilu dolazi do pada povjerenja u banke, a povremeno čak i do bankrota dijela banaka, pri čemu štediše izgube dio ili cjelokupnu štednju. Zbog toga, dio investitora, ali i javnosti kapital preferira prebaciti u plemenite metale kao što su zlato i srebro, koji su se kroz povijest dokazali kao relativno dobar oblik čuvanja vrijednosti.

Na temelju velike potražnje, a ograničene ponude, vrijednost plementitih metala na početku krize naglo raste, pri čemu je moguće ostvariti profit.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da za sad nema naznaka nove globalne krize, te da slijedi nekoliko godina ekonomskog rasta. To znači da bi vrijednost gore navedenih instrumenata još neko vrijeme trebala padati, te da će ih se prije početka iduće krize vjerojatno moći kupiti po povoljnijoj cijeni od trenutne.

Sve naše klijente koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na online predavanje koje će se održati u ponedjeljak (10.07.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Kopirati
Drag cursor here to close