I policija sa sindikatima

U srijedu u 12 sati ispred Gradske vijećnice u Mostaru veliki prosvjed sindikata

Gospodarstvo / Industrija | 28. 01. 2014. u 11:58 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosvjetni djelatnici osnovnih i srednjih škola s područja Hercegovačko-neretvanske županije održat će u srijedu u 12 sati ispred Gradske vijećnice u Mostaru prosvjed na kojem će im se pridružiti i predstavnici ostalih sindikata koji djeluju na području Županije.

Također, u srijedu će se u svim osnovnim i srednjim školama HNŽ-a koje nastavu izvode po hrvatskom planu i programu održati dvosatni štrajk upozorenja (6 i 7 sat nastave u prvoj smjeni i prvi sat druge smjene).

Razlozi za održavanje prosvjeda su neisplaćivanje naknade prijevoza djelatnicima i učenicima, kao i neuplaćivanje materijalnih troškova, a kao glavne krivce za svoje probleme iz Sindikata učitelja navode Grad Mostar i poduzeće 'Mostar bus'.

Osim toga, sindikalni čelnici na području Županije nezadovoljni su i ignoratskim odnosom vlasti prema njihovim problemima.

Prema anketi koju je županijski Sindikat srednjih škola koje nastavu izvodi po hrvatskom planu i programu, proveo među svojim članstvom čak 90 posto članova podržava i štrajkove upozorenja i prosvjede.

- Ova vlada je zasigurno 'najgluša' na sindikate od svih dosadašnjih vlada i uopće ne znam kada smo s njima imali zadnji sastanak - izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata srednjih škola koje nastavu izvode po hrvatskom planu i programu Josip Milić, napomenuvši kako se plaće, kao nikada do sada, prosvjetarima isplaćuje u četiri obroka.

Upozorio je i na činjenicu da je županijska Vlada, unatoč zabrani novog upošljavanja u administraciji, uposlila 150 novih djelatnika.

Po riječima predsjednika Sindikata učitelja HNŽ-a Slavka Lauša, ovo je samo prvi u nizu štrajkova i prosvjeda, koji će se održavati na području Županije, s time da će se naredni prosvjedi održavati ispred zgrade Vlade i sjedišta stranaka za koje sindikalci smatraju da su krivi za ovakvo tešku situaciju, odnosno nerad i potpuno socijalno ignoriranje sindikata i radnika.

Predsjednik Nezavisnog sindikata državnih službenika i namještenika, uprave i pravosuđa HNŽ-a Jakiša Stančić, kazao je kako se članstvo njegovog sindikata pridružuje nastojanjima kolega iz ostalih sindikalnih organizacija u njihovim zahtjevima.

- Godinama se gomilaju problemi koje nitko ne rješava, a sve na štetu običnih ljudi i radnika - smatra Stančić, napomenuvši pritom kako se političari ponašaju "kao da je ova država 'Alajbegova slama' koju oni mogu razvlačiti kako hoće i raditi što god hoće".

- I mi smo se do sada ponašali kao slama, malo planemo pa se onda brzo ugasimo. Mislim, a i nadam se da je ovaj prosvjed početak jednog drugačijeg odnosa prema našim poslodavcima jer mi godinama samo tražimo pravedne zakonske regulative naših prava. Također, smatram kako je došlo vrijeme da se ide na radikalniji i oštriji način borbe radnika za svoja prava - zaključio je Stančić.

Predsjednik sindikata MUP-a HNŽ-a Kemal Đono izjavio je kako se i policija solidarizira sa sindikatima prosvjetnih djelatnika i podržava njihove aktivnosti.

- Stanje u našoj branši je također svakim danom sve gore i mi ćemo uskoro upoznati javnost o našem viđenju stanju u Županiji - dodao je Đono. Organizatori prosvjeda su Sindikati učitelja u HNŽ-u i Sindikat osnovnog obrazovanja BiH.

Čelnici županijskih sindikata pozvali su roditelje i sve građane Mostara koji su nezadovoljni trenutnim stanjem u Županiji i Gradu da dođu na prosvjede u srijedu i podrže prosvjetne djelatnike.

Inače, predstavnici Vijeća roditelja i sindikata pozvani su u utorak u Gradsku vijećnicu na pregovore o čemu će se u tijeku dana znati više, ali jedno je sigurno - sindikati ne odustaju od svojih zahtjeva.

Kopirati
Drag cursor here to close