Freeport-McMoRan

U Srbiji otkriveno najveće nalažište zlata na svijetu

Gospodarstvo / Flash | 03. 08. 2015. u 07:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rudarska američka kompanija Freeport-McMoRan pronašla je u okolini Bora zlatnu žilu, koja predstavlja jedno od najvećih ležišta zlata i bakra na svijetu, a procjenjuje se na 18 milijardi dolara, navode srbijanski mediji.

Računajući bruto vrijednost bakra i zlata u novootkrivenim ležištima, po službenim cijenama na Londonskoj burzi, proizilazi da se u okolini Bora krije bogatstvo vrijedno gotovo 18 milijardi dolara.

Ovo ležište je pronađeno na lokaciji Čukar peki, na dubini nešto većoj od pola kilometra, gdje je otkriven nevjerojatan sadržaj od 50,3 grama zlata i oko 25,7 posto bakra po toni rude, pišu Večernje novosti.

Do sada je najbogatije ležište u svijetu bilo u rudniku Hollister u Americi, gdje se izvlači 27,20 grama zlata po toni rude.

Stručni savjetnik Udruženja za energetiku Srbije Ljubinko Savić rekao je kako su rezultati resursa u Boru izuzetno otkriće koje može u potpunosti promijeniti teško stanje u kompletnoj rudarskoj industriji u Srbiji.

''Ukoliko su istraživači stvarno otkrili 25,7 posto bakra i 50,3 grama zlata po toni rude, ovi rezultati su zapanjujući'', rekao je Savić, navodeći da su sada na redu dalja ispitivanja kako bi se precizno utvrdile količine na tom ležištu.

Večernje novosti pišu kako su da procjene koliko bi koštalo otvaranje rudnika u ovom trenutku nezahvalne i nepouzdane, ali da bi vrijednost ulaganja mogla biti od od pet do deset milijardi dolara, prenio je RTRS.

Američka kompanija Freeport-McMoRan , s kanadskim partnerom Reservoir Minerals, do sada je u okolini Bora otkrila 65 milijuna tona rude sa srednjim sadržajem bakra od 2,6 posto, a zlata od 1,5 grama po toni.

Kopirati
Drag cursor here to close