Brojke

U posljednjem kvartalu oko 200 milijuna KM novih stranih investicija

Gospodarstvo / Flash | 03. 04. 2017. u 08:07 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema najnovijim objavljenim preliminarnim podacima Centralne Banke BiH, iznos stranih investicija u BiH u 2016. godini dosegao je iznos od 460, 6 milijuna KM, što znači da je u posljednjem kvartalu prošle godine relaizirano još gotovo 200 milijuna KM novih stranih investicija.

Mada ova brojka još nije konačna i vjerojatno će biti korekcija koje će strane investicije u BiH približiti na oko pola milijarde maraka, ovi podaci u potpunosti potvrđuju prognoze Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) o poboljšanjima u četvrtom kvartalu, priopćeno je iz te agencije.

''FIPA je informirala da je u prvom kvartalu prošle godine napravljen dvostruki prebačaj iznosa stranih investicija, ali su nakon toga u drugom i trećem kvartalu nestabilna politička situacija, te negativne konotacije u vezi sa referendumom, spominjanja secesije i rata, negativno utjecali na potencijalne investitore, koji su u direktnim kontaktima postavljali pitanja o političkoj situaciji i izražavali brigu za kapital koji bi eventualno investirali'', kaže se u priopćenju.

FIPA je, kako se dodaje, nastojala u okviru svojih mogućnosti zadržati investitore, objašnjavajući da se radi o prolaznoj situaciji izazvanoj predizbornom kampanjom i da će se već u listopadu uvjeriti da se situacija normalizira. Zato je četvrti kvartal koliko-toliko popravio 'katastrofalno' stanje iz drugog i trećeg kvartala i iznos stranih investicija u prošloj godini povećao za oko 200 milijuna KM.

FIPA je i u ovoj godini i pored povremenih razdoblja političke krize i nestabilnosti u Bosni i Hercegovini nastavila intenzivan rad sa potencijalnim stranim investitorima, pa naglašava da unapređenje stranih investicija zahtijeva koordiniran i sistematski pristup i aktivnosti svih relevantnih institucija u Bosni i Hercegovini na unapređenju poslovnog ambijenta i političke stabilnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close