196.726 zahtjeva

U osam mjeseci vratili 8,3 mil. KM povrata poreza na graničnim prijelazima

Gospodarstvo / Novac | 26. 09. 2017. u 06:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U tijeku osam mjeseci 2017. godine strani državljani su podnijeli ukupno 196.726 zahtjeva za povrat PDV-a u BiH u iznosu od 8,3 milijuna KM.

Ukupna vrijednost robe koju su strani državljani u spomenutom razdoblju kupili i iznijeli iz BiH iznosi 56,8 milijuna KM. Kad su u pitanju granični prijelazi na kojima su se najviše podnosili zahtjevi za ovjeru istupanja robe iz BiH, a koje su podnosili strani državljani, svakako možemo istaknuti granični prijelaz Orašje, gdje je u deset mjeseci ove godine ukupno evidentirano 31.582 zahtjeva za povrat PDV-a stranim državljanima u ukupnom iznosu od 1,176.062 KM. 

Nakon toga možemo još izdvojiti granični prijelaz Hukića Brdo s 20.130 zahtjeva za povrat PDV-a stranim državljanima u ukupnom iznosu od 1,204.165 KM, zatim granični prijelaz Brčko sa 17.718 zahtjeva u ukupnom iznosu od 707.352 KM, zatim granični prijelaz Izačić sa 16.870 zahtjeva u ukupnom iznosu od 784.495 KM, zatim granični prijelaz Uvac s 12.464 zahtjeva u ukupnom iznosu od 289.710 KM, pa granični prijelaz Gradiška s 11.915 zahtjeva u ukupnom iznosu od 759.422 KM, itd.

Instrukcijom o povratu PDV-a stranim državljanima propisuju se uvjeti i način povrata poreza na dodanu vrijednost stranim državljanima koji iznose dobra kupljena u Bosni i Hercegovini, na koja je plaćen PDV, izvan carinskog područja BiH, piše Večernji list.

Strani državljani, koji ostvaruju pravo na povrat PDV-a u smislu ovog propisa, fizičke su osobe koja nemaju prebivalište u Bosni i Hercegovini. Te osobe imaju pravo na povrat PDV-a na dobra koja kupe u Bosni i Hercegovini i ta ista dobra iznesu u prtljagi sa sobom izvan carinskog područja Bosne i Hercegovine. Važno je napomenuti da se pravo na povrat PDV-a ne odnosi na iznesena mineralna ulja (petrolej, dizel-gorivo, ulje za loženje, ekstra lako i lako specijalno, motorni benzinbezolovni, motorni benzin), alkohol i alkoholna pića i prerađevine od duhana.

U Bosni i Hercegovini su najviše kupovali građani susjednih zemalja Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Najčešće se radi o robi široke potrošnje. Ukupna vrijednost robe mora biti viša od 100 maraka ako osoba traži povrat poreza. Postupak za ostvarivanje prava na povrat PDV-a strani državljanin pokreće podnošenjem zahtjeva za povrat. Zahtjev za povrat PDV-a podnosi se na obrascu “PDV-SL- 2”, koji popunjava obveznik - prodavač, na zahtjev kupca - stranog državljanina u 3 primjerka, od kojih original i jednu kopiju prodavač daje kupcu, a drugu kopiju zadržava u svojoj dokumentaciji.

Prodavač svojim potpisom i pečatom ovjerava obrazac “PDV-SL- 2”. Kupac – strani državljanin, koji ostvaruje pravo na povrat poreza na dodanu vrijednost, obvezan je pri napuštanju carinskog područja BiH, dati carinskoj službi na uvid kupljena dobra, originalne račune i popunjen obrazac “PDV-SL- 2” u originalu.

Kopirati
Drag cursor here to close