Preko milijun

U Njemačkoj nikad više nije bilo slobodnih radnih mjesta

Gospodarstvo / Flash | 24. 02. 2017. u 17:03 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nikada još u Njemačkoj nije bilo toliko slobodnih radnih mjesta kao u posljednjem kvartalu 2016. godine čak i usprkos 1,2 milijuna izbjeglica koje su, zahvaljujući politici otvorenih vrata kancelarke Angele Merkel, tijekom 2015. i 2016. godine podnijele zahtjev za dobivanje azila u toj zemlji.

S 1,044 milijuna slobodnih radnih mjesta premašen je rekord iz 2015. godine, izvijestio je Institut za istraživanje tržišta rada (IAB). Čak 81% tih praznih mjesta potrebno je odmah popuniti, a najveća potražnja bila je za automehaničarima i inženjerima, piše Spiegel.

„ Istraživanje ukazuje na nastavak snažne potražnje na tržištu rada u Njemačkoj“ rekao je istraživač IAB-a Alexander Kubis.

Slobodna radna mjesta ravnomjerno su raspoređena u istočnoj i zapadnoj Njemačkoj neovisno o tome što je na zapadu u posljednjem kvartalu bilo slobodno 800 tisuća, a u istočnom 240 tisuća.

Potrebno je uzeti u obzir gustoću naseljenosti tih područja i činjenicu da 81% stanovništva nastanjuje zapadni dio Njemačke. Dvije trećine mjesta odnosi se na strukovna usmjerenja, a 16 posto ih zahtijeva završen stupanj visokog obrazovanja. Tek za svako peto mjesto u obzir dolaze radnici bez kvalifikacija.

Nezaposleni su najveću mogućnost zaposlenja krajem 2016. imali u industriji, trgovini i u automehaničarskoj branši. Velika je potražnja bila i za inženjerima. Više od 70 000 radnih mjesta u četvrtom tromjesečju 2016. odnosilo se na njih, izvijestio je Institut za ekonomska istraživanja (IW). Budući da je zabilježen ‘boom’ u građevinarstvu, mjesecima su se tražili i inženjeri gradnje, za njih je otvoreno oko 25 000 radnih mjesta, prenose hrvatski mediji

Kopirati
Drag cursor here to close