Misija OESS-a

U Mostaru počeo dvodnevni sastanak predstavnika općina

Gospodarstvo / Flash | 23. 04. 2014. u 15:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je počeo dvodnevni sastanak pod nazivom "Uloga općinskih vijeća/skupština općina u promoviranju demokratske političke kulture", kojeg je organizirala Misija OESS u BiH.

''Ovo je treće okupljanje predstavnika općina tj. skupština/općina u organizaciji Misije OESS-a i plod je naših dugotrajnih izravnih aktivnosti sa predstavnicima općinskih vijeća/skupština, ali i entitetskim savezima općina i građana s kojima se u konzultacijama dogovaramo o temama ovih  radionica'', rekla je Meri Musa ispred OESS-a.

Prema Musinim riječima najveća vrijednost ovih radionica je razmjena mišljenja i iskustava između predstavnika i tajnika općinskih vijeća tj. skupština i općina.

''"Misija u svom radu omogućava razmjenu iskustava, posebno jer smatra da je suradnja predstavničkih tijela i izvršnih vlasti na lokalnoj razini, jedan od najbitnijih uvjeta za funkcioniranje vlasti", kazala je Musa.

Tijekom radnog sastanka predsjednici i tajnici općinskih vijeća, odnosno skupština općina iz 23 općine BiH raspravljat će o načinima promoviranja demokratske političke kulture na lokalnoj razini.

''Drago mi je što je OESS pripremio radionicu i mislim da su općinska vijeća, odluke i sve ono ostalo u interesu građana jer svi smo mi stanovnici BiH, ali pored toga živimo u nekoj lokalnoj zajednici. Ono što očekujemo prije svega da vidimo kakva su to rješenja, kakva su iskustva drugih lokalnih zajednica, drugih općina, s obzirom da ovdje na radionici imamo predstavnike općine i iz RS-a i FBiH'', rekao je za Bljesak.info Jasmin Devedžić tajnik općinskog vijeća iz Maglaja.

Sudionici će razmatrati odnos izvršne i zakonodavne vlasti, uključenost građana u procese odlučivanja u općinskim vijećima/skupštinama, s naglaskom na postojećim praksama, potrebnim poboljšanjima i aktivnostima koje bi se mogle poduzeti u tom smjeru.

''Naša općina već dugi niz godina ima dobru suradnju sa uredom OESS-a u Travniku. Realizirali smo jedan dio programa, između ostalog lokalnog i primarnog i rezultati su vidljivi na terenu. Mislim da su ovakvi seminari sigurno pozitivni, pogotovo danas gdje su se sastali predsjedajući vijeća i tajništva iz više općina i prilika je da razmijenimo svoja iskustva, jer sve se općine susreću s istim problemima'', rekao je Marinko Krajina predsjedavajući općinskog vijeća Gornji Vakuf.

Kopirati
Drag cursor here to close